Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeOPEK: Na tržištu...

OPEK: Na tržištu nema manjka nafte

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Organizacija zemalja izvoznica nafte je zabrinuta zbog naglog poskupljenja te sirovine u poslednje vreme i potencijalnog uticaja rasta tih cena na svetsku privredu, ali je na naftnom tržištu ponuda ipak veća od tražnje, izjavilo je nekoliko zvaničnika tog kartela, što ukazuje na to da na sastanku u junu neće biti donesena odluka o povećanju proizvodnje.

“Tečno zlato” je poslednjih meseci značajno poskupelo usled zabrinutosti da bi nemiri u arapskom svetu, uključujući članicu OPEK-a Libiju, mogli da poremete proizvodnju tog kartela koji pokriva 35 odsto svetske tražnje nafte, prenela je agencija AP.

Organizacija OPEK je priznala osnovanost tih strahovanja, ali je saopštila da je naglo poskupljenje, u sklopu kojeg je u jednom trenutku barel nafte na berzi u Londonu skočio na čak 127 dolara, bilo uglavnom izazvano spekulacijama.

Ministar energetike Saudijske Arabije, Ali al-Naimi, izjavio je da je svetska privreda u boljem stanju nego pre dve godine, ali je oporavak ipak “neravnomeran”.

Ministri članica OPEK-a su istakli da trenutno ne mogu da učine puno toga da bi snizili cenu najvažnije energetske sirovine, ističući da ponuda na tržištu premašuje tražnju i da je veliko poskupljenje posledica spekulacija.

Naftom se na berzi u Njujorku trenutno trguje po ceni od oko 107 dolara za barel, dok se ista količina nafte na Londonskoj berzi petroleja prodaje za 121 dolar. Danas je došlo do pojeftinjenja “tečnog zlata” od oko dva odsto zbog zabrinutosti da bi visoka cena mogla da snizi tražnju.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!