Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNafta pojeftinila ispod...

Nafta pojeftinila ispod 107 dolara za barel

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Cene sirove nafte su danas na azijskom tržištu opale ispod 107 dolara za barel nakon što je međunarodna agencija za kreditne rejtinge “Standard&Purs” juče snizila prognozu američkog duga, cime je pojačana zabrinutost za ekonomski rast te zemlje i tražnju nafte.

Nafta za orijentacionu isporuku u maju je jutros u elektronskom poslovanju na Njujorškoj merkantilnoj berzi oslabila 49 centi, na 106,63 dolara za barel, pošto je juče zaključena na 107,12 dolara, u padu 2,54 dolara, ili 2,3 odsto.

Na londonskom terminskom tržištu ICE nafta marke “brent” je za isporuku u junu ugovarana 43 centa jeftinije nego juče, po 121,18 dolara za barel, prenela je agencija AP.

S&P je u ponedeljak snizio projekciju američkog dugoročnog duga na negativnu, sa stabilne. Ta rejting agencija nije snizila američki vrhunski rejting AAA, ali je upozorila da je deficit te zemlje od 1,5 biliona dolara, ili 11 odsto bruto domaćeg proizvoda, previsok.

Veliki porast američkog duga mogao bi dovesti do slabljenja dolara i ubrzanja inflacije, što bi podstaklo povećanje kamatnih stopa i usporilo ekonomski rast, a time i umanjilo tražnju nafte.

Pojedini analitičari, međutim, očekuju da bi slabljenje američkog dolara doprinelo rastu cena nafte, s obzirom da slabija američka valuta čini sirovine, čija je cena izražena u dolarima, kao što je nafta, jeftinijim za investitore koji poseduju druge valute.

Cena nafte je ovog meseca oscilirala od blizu 108 dolara do 113 dolara, nakon što je u februaru došlo do velikog skoka sa 84 dolara za barel. Sirova nafta bi do sledećeg meseca mogla ojačati na čak 119 dolara smatraju analitičari kompanije “Riterbraš i asošiejtes”, dodavši da će dolar ove sedmice verovatno doći pod pod još jedan silazni pritisak.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!