Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Od danas skuplje gorivo na pumpama širom BiH

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Gorivo u BiH od danas je skuplje od 2,31 KM za litar, tako da se cena dizela polako, ali sugurno približava rekordnoj vrednosti iz 2008. godine, kada je litar tog energenta koštao 2,5 KM.

Gorivo u RS je od danas, u zavisnosti od vrste derivata, poskupelo između dva i pet feninga. Istovremeno iz sarajevskog “Energopetrola”, najvećeg naftnog distributera u FBiH, za sutra najavljuju novo poskupljenje na njihovim pumpama.

Nakon posljednjeg skoka cijena goriva, litar eurodizela na “Nesto Petrolovim” pumpama košta 2,31 KM, za litar supera je potrebno izdvojiti 2,26 KM, dok bezolovni košta 2,30 KM.

Na “Energopetrolovim” pumpama u FBiH rekli su da tokom jutra očekuju novi skuplji cenovnik goriva uz podsećanje da je jučerašnja cena eurodizela iznosila 2,35 KM, za super je bilo potrebno izdvojiti 2,30 KM, a bezolovni benzin je koštao 2,30 KM.

Amela Kečo, sekretar Udruženja prometnika naftnim derivatima u FBiH, objasnila je da nema informacija o tome da će doći do podizanja cijena goriva na svim pumpama u FBiH.

“Do poslednjeg značajnijeg skoka cena na pumpama u FBiH došlo je pre mjesec dana”, kazala je Kečo, dodajući da se ovaj put radi o pojedinačnom poskupljenju “Energopetrola” na koje oni, shodno Zakonu o slobodnom tržištu, imaju potpuno pravo.

Ona je objasnila da poslednji sukobi na području Severne Afrike dovode do stalnog rasta cena nafte i njenih derivata na svetskom tržištu, te da i buduće prognoze u vezi sa poskupljenjem goriva nisu svetle.

Vojin Mitrović, predsednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u RS, objasnio je da je do skoka cena nafte došlo zbog rasta cena nafte na svetskom tržištu, koji je posebno intenziviran u poslednjih 90 dana.

“Svi naftni distributeri imaju veoma male rezerve goriva kojima bi održavali stabilnost cena na duži period, tako da distributeri veoma brzo nakon povećanja rafinerijskih cena usklađuju svoje cene sa rafinerijskim”, dodao je Mitrović.

Izvor nezavisne.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!