Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Novi zakon o energetici donosi jeftinije gorivo

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Novi zakon o energetici doneće niže cene i veću sigurnost isporuke energije,smatra državni sekretar za energetiku Dušan Mrakić i dodaje da bi do snižavanja cena energenata novi zakon trebalo da dovede kroz otvaranje tržišta u svim energetskim sektorima.

On je istakao da je veoma zadovoljan efektima liberalizacije tržišta nafte i naftnih derivata u Srbiji, na kojem su od 1. januara ove godine omogućeni slobodan uvoz i formiranje cena goriva.

Taj segment energetike je primer kako stvari treba uređivati i u drugim sektorima, dodao je Mrakić.

Kako je kazao, novi zakon o energetici dodatno će povećati sigurnost snabdevanja naftom i naftnim derivatima uvođenjem obaveznih i operativnih rezervi nafte i goriva i uvesti kontrolu i bolji kvalitet goriva u Srbiji.

Poboljšaće i uređenje tržišta gasa, a i omogućiti veću sigurnost svih korisnika u slučaju bilo kakvih poremećaja u snabdevanju, istakao je Mrakić.

Mrakić je kazao da su obnovljivi izvori energije bili, a biće i u buduće jedan od prioriteta u radu Ministarstva za infrastrukturu I energetiku.

“Novi zakon o energetici će posebnu pažnju posvetiti tom sektoru tako što će investitorima biti garantovana veća pravna sigurnost, a i same procedure za realizaciju investicija će biti daleko jednostavnije”, kazao je državni sekretar za energetiku.

Novi zakon, dodao je on, stvara i osnove za bolje regulisanje oblasti energetske efikasnosti, koja će biti precizno uređena posebnim zakonom.

Taj zakon o racionalnoj upotrebi energije je završen i očekuje se da će uskoro biti upućen u skupštinsku proceduru na usvajanje, kazao je državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku Dušan Mrakić.

Mrakić je istakao da su institucije Evropske unije zadužene za nadzor u sektoru energetike pozitivno ocenile nacrt zakona, kojim Srbija ispunjava i obaveza preuzete pristupanjem Energetskoj zajednici. Javna rasprava o Nacrtu zakona o energetici okončana je u februaru i u toku su završna preciziranje teksta, nakon čega će biti upućen Vladi Srbije. Prema ranijim najavama iz vlade, zakon bi trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije do juna.

Izvor b92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!