Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNova topionica u...

Nova topionica u Boru do kraja godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Gotova sva oprema za gradnju fabrike sumporne kiseline i topionice stigla u Rudarsko-topioničarski basen Bor. Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kaže da je topionica impresivno gradilište i da je dinamika radova odlična.

U Rudarsko-topioničarski basen Bor gde se uveliko grade delovi budućih pogona nove topionice i fabrike sumporne kiseline stiglo je 93 odsto opreme potrebne za gradnju čiji završetak je predviđen do kraja godine, dok će u februaru biti završena rekonstrukcija flotacije “Veliki Krivelj”.

Najveći deo opreme već je u kombinatu bakra, rekao je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, ocenjujući dinamiku radova kao odličnu.

Spaskovski je dodao da je već sada impresivno gradilište nove topionice, a još impresivnije gradilište nove fabrike sumporne kiseline, jer tamo radovi idu brže i biće gotova do oktobra, najkasnije novembra ove godine.

Na gradilištima nije samo ona oprema koja je osetljiva, pa, iako je napravljena, još je u fabrikama koje su je proizvele, a njen trasnport predviđen je zime.

Prema njegovim rečima, “uhodavanje topionice” kreće krajem ove godine, a iako je pravilo da to traje šest meseci, biće obavljeno znatno ranije, zato što se, prema programu, radnici i inženjeri šalju na obuku u firme koje poseduju ovakvu tehnologiju.

Prošle godine je ponovo pokrenuta proizvodnja na površinskom kopu Cerovo i dodatno osavremenjena mehanizacija na površinskim kopovima u Boru i Majdanpeku.

Modernizacijom flotacije “Veliki Krivelj”, u koju je RTB Bor uložio 25 miliona evra sopstvenih sredstava svrstava RTB Bor se ubraja u najveće kompanije u Evropi.

Rekonstrukcija flotacije u Velikom Krivelju biće završena u prva dva meseca ove godine, a njeno iskorišćenje će biti 87 odsto, 10 odsto više, nego do sada.

Finansijska sredstva od 25 miliona evra, koliko je bilo potrebno za modernizaciju, RTB Bor je obezbedio iz vlastitih izvora.

Nove investicije su presudan faktor za dalji razvoj RTB-a Bor koji, za razliku od prethodne decenije, veliku pažnju poklanja i istraživanju rudnih tela.

Spaskovski je podsetio da su do sada, istraživanjima “overene” rezerve rude povećane su za 60 miliona tona sa dobrim sadržajem bakra, srebra i zlata, a procenjuje su da će sa dodatnim istraživanjima rezerve rude biti povećane na 100 miliona tona.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!