Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

RTB Bor: Novi pogoni do kraja 2013.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB Bor) trebalo bi da bude završen do kraja godine.

U RTB Bor je stiglo 93 odsto opreme potrebne za izgradnju tih pogona, dok će u februaru biti završena rekonstrukcija flotacije “Veliki Krivelj”.

Najveći deo opreme već je u kombinatu bakra, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, ocenjujući dinamiku radova kao odličnu.

Spaskovski je dodao da je već sada impresivno gradilište nove topionice, a još impresivnije gradilište nove fabrike sumporne kiseline, jer tamo radovi idu brže i biće gotova do oktobra, najkasnije novembra ove godine.

Na gradilištima nije samo ona oprema koja je osetljiva, pa, iako je napravljena, još je u fabrikama koje su je proizvele, a njen trasnport predviđen je tokom zime.

Prema njegovim rečima, “uhodavanje topionice” kreće krajem ove godine, a iako je pravilo da to traje šest meseci, biće obavljeno znatno ranije, zato što se, prema programu, radnici i inženjeri šalju na obuku u firme koje poseduju ovakvu tehnologiju.

Lane je ponovo pokrenuta proizvodnja na površinskom kopu Cerovo i dodatno osavremenjena mehanizacija na površinskim kopovima u Boru i Majdanpeku.

Modernizacijom flotacije “Veliki Krivelj”, u koju je RTB Bor uložio 25 miliona evra sopstvenih sredstava svrstava RTB Bor se ubraja u najveće kompanije u Evropi.

Rekonstrukcija flotacije u Velikom Krivelju biće završena u prva dva meseca ove godine, a njeno iskorišćenje će biti 87 procenata, 10 odsto više, nego do sada.

Finansijska sredstva od 25 miliona evra, koliko je bilo potrebno za modernizaciju, RTB Bor je obezbedio iz vlastitih izvora.

Nove investicije su presudan faktor za dalji razvoj RTB-a Bor koji, za razliku od prethodne decenije, veliku pažnju poklanja i istraživanju rudnih tela.

Spaskovski je podsetio da su do sada, istraživanjima “overene” rezerve rude povećane su za 60 miliona tona sa dobrim sadržajem bakra, srebra i zlata, a procenjuje su da će sa dodatnim istraživanjima rezerve rude biti povećane na 100 miliona tona.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji Potencijal je pokazala studija „Winds of Change:...

Evropa: TTF gasni fjučersi premašili 34 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u četvrtoj nedelji maja nastavili su trend rasta cena započet u poslednjim sesijama prethodne nedelje.  U ponedeljak, 20. maja, registrovali su nedeljnu minimalnu cenu od 31,77 €/MWh, što je...

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!