Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

NIS investira 90 miliona evra u zaštitu životne sredine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Naftna industrija Srbije (NIS) investiraće ove godine 40 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, izjavio je danas generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko.

Kravčenko je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da će najveći deo novca biti uložen u Rafineriju nafte “Pančevo”, a planirano je i čišćenje zemljišta u Zrenjaninu i Kikindi.

On je kazao da će ukupno u projekte zaštite životne sredine i sanacije nastalog zagađenja kao posledice rada NIS-a na osnovu rezutlata studije ekološke revizije biti uloženo 90 miliona evra do kraja 2013. godine, od čega je u prethodne dve godine već uloženo 30 miliona evra.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić kazao je da je NIS završio studiju koja pokazuje koliko je NIS, zagadio životnu sredinu i šta je potrebno uraditi da se ta zagađna saniranju i do njih u budućnosti ne bude.

Urađena je sveukupna odlična analiza koja predstvaljala dubinsko istraživanje tla, vazduha, površinskiih voda. otpadnih voda i procenjeno da u mere za sanaciju posledica tog istoriijskog zagađenja potrebno uložiti oko 58 miliona evra, kazao je on.

Dulić je kazao da je dogovoreno da sanaciju tih posledica zagađenja većinskim delom finasnira ruski Garspomnjeft, vlasnik 51 odsto akcija NIS-a, a manjim delom srpska nafna kompanija, tako da iz budžeta Srbije za to neće biti izdvojen ni jedan dinar.

Prema njegovim rečima, NIS je do sada više od 100 miliona evra uložio u zaštitu životne sredine u okviru velikih investicja u modernizaciju postrojenja i ispunio sve obaveze iz protokola potpisanih sa Ministarstvom životne sredine.

Investicije NIS-a u zaštitu životne sredine imaće značajan uticaj na poboljšanje kvaliteta života građana koji žive u okolini postrojena te naftne kopmanije, kazao je Dulić.

Kako je rečeno na koferenciji za novinare, studiju o ekološkoj reviziji objekata NIS-a, predviđena ugovorom Vlade Srbije i Gaspromnjefta o prodaji NIS-a, uradila je italijanska kompanija D’Apolonija i obuhvatila je 12 postrojenja.

Među najznačajnijim projektima koji će biti urađeni na osnovu studije su rekonstrukcija postrojenja Rafinerije “Pančevo”, modernizacija pristaništa i autopunilišta, izgradnja zatvorenog sistema dreniranja rekonstrukcija zauljene kanalizacije u Rafineriji “Novi Sad” i sanacija zagađenog zemljišta.

Gaspromnjeft je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. Ruska državna kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Izvor Emg.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!