Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNe treba povlačiti...

Ne treba povlačiti nacrt zakona o energetici

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Dražavni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije Nikola Rajaković izjavio je danas da ne vidi ni jedan razlog da se Nacrt novog zakona o energetici povuče i dodao da će sve slabosti koje budu uočene biti otklonjene.On je u izjavi agenciji Beta odbacio tvrdnje članice Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorane Mihajlović-Milanović da će to zakonsko rešenje odbiti kvalitetne investitore.
“Naprotiv, zakon će privući kvalitene investitore, jer nemamo ozbiljnijih ograničenja. Ograničenja koja mi imamo su daleko fleksiblnija nego što su u drugim evropskim zakonima, što znači da budući investitori imaju jasne motive da ulažu u energetiku Srbije”, kazao je on.
On je dodao da investitori ne mogu očekivati da će zarađivati enorman novac, jer bi u tom slučaju to morali da plate građani Srbije, i dodao da se o tome prilikom izrade zakona vrlo vodilo računa.
On je kazao da samo zakon o energetici ne određuje investicionu klimu u Srbiji.
“Taj zakon je samo jedna od karika u lancu pored Zakona o zaštiti životne sredine, prostornog planiranja i drugih zakona koji određuju čitavu investicionu klimu u Srbiji”, dodao je Rajaković.
On je odbacio i ocene da zakon nije usklađen sa evropskim standardima i dodao da će slabosti koje budu uočene biti ubrzo uklonjene.
Rajaković je dodao da je zakonom tržište električne energije tako uređeno da se daje mogućnost Elektroprivredi Srbije da ostvari punu proizvodnju i da bude među liderima u regionu.
“Odgovorno tvrdim da će novi zakon o energetici dati dobre rezultate”, kazao je on.
Prema ranijim najavama, vlada bi taj zakon koji je sada u formi nacrta trebalo da usvoji do juna.
Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović-Milanović pozvala je danas Vladu Srbije da povuče predlog novog zakona o energetici, jer nije usklađen sa evropskim standardima i kao takav toga može da odbije investitore.

“Srbija nema dovoljno električne energije, a sa ovakvim zakonom teško da ćemo privući kvalitetne investitore”, kazala je Milanović na konferenciji za novinare.

Izvor Elektroenergetika.info

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!