Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNalazište nafte na...

Nalazište nafte na granici Rumunije sa Srbijom

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rumunija može da eksploatiše nova nalazišta nafte i gasa na zapadu, u pograničnoj zoni sa Srbijom – u oblasti Žombolji, i na istoku – u županiji Buzau, prenela je Televizija Realitatea.

Direktor za Rumuniju britanske kompanije Zeta Petroleum Bogdan Popesku izjavio je za agenciju Mediafaks da Rumunija poseduje nove rezerve nafte.

Nove rezerve nafte su manje nego u zemljama s velikim rezervama, ali su značajne na nivou proizvodnje i potrošnje u Rumuniji i mogu pokriti od četiri do pet godina količinu nafte koju zemlja uvozi.

Stručnjaci ocenjuju da se u oblasti Žombolji, na zapadu Rumunije, na površini od 23,9 kvadratnih kilometara, nalaze rezerve od 1,3 do 6 miliona barela nafte.

U županiji Buzau, na istoku, nalazi se gotovo 800 miliona kubnih metara gasa.

Britanska kompanija Zeta petroleum izrazila je interesovanje da uloži u eksploataciju nafte i gasa u novim nalazištima i počela pregovore, ali o tome nema informacije iz zvaničnih izvora.

Postoji mogućnost da eksploatacija novih nalazišta počne još ove godine.

Nalazišta u Staroj i Zapadnoj Žombolji otkrila je rumunska kompanija Petrom još 1983, ali su operacije zaustavljene 2002. i o tome se više nije govorilo, dok Srbija na svojoj strani, kod Srpske Crnje, već gotovo dvadeset godina eksplotiše te resurse, piše rumunska štampa.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!