Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeTE Stanari logistički...

TE Stanari logistički poduhvat godine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Radovi na pripremi platoa buduće termoelektrane Stanari kod Doboja uveliko su u toku, a izgradnja samog objekta je planirana za drugu polovinu godine, kazali su u grupaciji EFT, investitoru tog projekta.

U tom cilju proteklih desetak dana u BiH boravi delegacija jednog od najvećih svetskih proizvođača energetske opreme, “Dongfang Electric Corporation” iz Kine, kako bi precizno utvrdila rutu kojom će dopremiti opremu za buduću termoelektranu kapaciteta 300 megavata.

“Izgradnja termoelektrane Stanari, između ostalog, predstavlja unikatan logistički zadatak s kakvim se na ovim prostorima dugo nismo sretali. Pored ogromne količine standardnog tereta, potrebno je odrediti i pripremiti logistiku za isporuku onoga što zovemo vanstandardni tovar – izuzetno tešku ili opremu velikog gabarita”, ukazuje Predrag Cvetkovi” iz “EFT Groupa”.

U prilog tome navodi da samo jedna komponenta – stator generatora teži 270 tona.

“Prevesti takav predmet iz Šangaja do Stanara nije nimalo lak poduhvat”, ističe Cvetković.

Predstavnici Dongfanga su u saradnji sa kineskim logističkim kompanija COSCO i “Sinotrans”, ali i logističarima iz BiH, Hrvatske i Rumunije, detaljno sagledali kapacitete i mogućnosti luka u Pločama, Rijeci, Splitu i Konstanci, kao i odgovarajućih željezničkih i drumskih pravaca iz ovih destinacija.

Projekat izgradnje TE Stanari ugovoren je u maju prošle godine između EFT-a i “Dongfang Electric Corporationa”. Kineski proizvođač će za te potrebe izgraditi modernu termoelektranu po sistemu “ključ u ruke”.

Nova elektrana s radom bi trebalo da počne do kraja 2014. godine, a ukupna investicija u taj projekat premašuje 500 miliona evra.

U EFT-u napominju da su u Rudnik Stanari i pripremu projekta izgradnje elektrane do sada uložili više od 50 miliona evra.

Izvor nezavisne.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!