Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNafta opet poskupela

Nafta opet poskupela

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Cene nafte su posle drastičnog pada u protekloj sedmici danas ponovo uvećane, a tržišni analitičari u Evropi i SAD navode da je to posledica, prvenstveno, trenutne slabosti dolara.

Barel sirove nafte za isporuku u junu je na vodećoj američkoj berzi u Njujorku poskupeo na blizu 99 dolara, ili za 1,65 dolara po barelu u odnosu na petak, dok je ista količina severnomorske nafte tipa “brent” na londonskoj berzi koštala 110,66 dolara, ili 1,53 dolara više nego na samom kraju prošlonedeljnog poslovanja.

Nafta je, kako podseća agencija Asošijeted pres, pojeftinila u proteklih nedelju dana oko 15 odsto, zbog jačanja kursa dolara, ali i zabrinutosti investitora oko daljeg rasta američke privrede.

Analitičari komapanije Berklizi kapital ukazuju da je, genaralno gledano, tražnja sirove nafte snažna i da bi cene te sirovine, gledano na kraći rok, pre mogle da rastu nego da opadnu.

Činjenica je, međutim, da su cene benzina u SAD, koji su ubedaljivo najveći potrošač nafte u svetu, tokom minulih godinu dana porasla oko 37 odsto, pa bi to moglo, posmatrano nešto dugoročnije, da utiče na smanjenje tražnje nafte i pojeftinjenje te strateški važne sirovine.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!