Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeModernizacija rafinerije Pancevo

Modernizacija rafinerije Pancevo

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Naftna industrija Srbije počela je rekonstrukciju dunavskog pristaništa u Pančevu, koja bi trebalo da se završi za godinu i po dana. Otprema derivata iz Rafinerije obavljaće se po najmodernijim ekološkim i tehničkim standardima.

Svakog dana sa dunavskog pristaništa u Pančevu tržištu se otprema 25 odsto naftnih derivata koji se proizvedu u rafineriji. Završetkom obnove železničkog i auto-punilišta, ovo mesto je postalo najveći zagađivač životne sredine.

Tehnički direktor Rafinerije nafte u Pančevu Vladimir Gagić kaže da se sad prilikom utovara i istovara derivata na pristaništu stvaraju ugljovodonične pare koje završavaju u vazduhu.

“Ugradićemo sistem povratka para benzina u zatvoreni sistem i na taj način biće uklonjen poslednji izvor ugrožavanja životne sredine iz pogona Rafinerije nafte”, kaže Gagić.

Na pristaništu će se izgraditi i pet najmodernijih rezervoara sa fiksnim krovom i sistemom koji onemogućava isparenja u atmosferu. Biće ugrađeni i vrlo precizni apartati za merenje utovarene količine naftnih derivata, a u planu je i pravljenje novog cevovoda i platforme za prelazak radnika sa obale na brodove.

Završetak svih radova u Rafineriji od velikog je ekološkog značaja ne samo za građane Pančeva. Ekonomsku korist imaće i fabrika, jer sve što sad isparava u vazduh vraćaće se u pogone na novu obradu.

Gubici Rafinerije će biti smanjeni, a i brodovi će se na pristaništu utovarati za dvostruko kraće vreme od dosadašnjeg.

Izvor balkanmagazin.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!