Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeMinistarstvo finansija dobilo...

Ministarstvo finansija dobilo odgovor Evropske komisije – Dvojnim akcizama za naftne derivate prekršen Prelazni trgovinski sporazum

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ministarstvo finansija Srbije dobilo je danas odgovor Evropske komisije u kome se navodi da je izmenama Zakona o akcizama na naftne derivate prekršen Prelazni trgovinski sporazum između EU i Srbije, potvrđeno je Beti u tom ministarstvu.

U Ministarstvu ističu da će Srbija uvažiti preporuke EK, ali još ne mogu da kažu na koji način će biti usklađene akcize na naftne derivate.

Skupština Srbije je krajem prošle godine usvojila amandman Socijalističke partije Srbije na Zakon o akcizama kojim su akcize na gorivo iz uvoza povećane više nego na gorivo koje proizvodi “Naftna industrija Srbije”. Izmene su stupile na snagu 1. januara 2011.

Uvođenjem dvojnih akciza, odmah su ukazali predstavnici Evropske komisije, narušena je konkurencija na tržištu naftnih derivata u Srbiji, pa je Ministarstvo finansija u januaru zatražilo zvanični stav EU o novinama u Zakonu o akcizama.

“Naftna industrija Srbije” saopštila je da je saglasna sa stavom predstavnika Vlade Srbije da se nađe rešenje koje neće biti na štetu uvoznika naftnih derivata, ali neće oštetiti ni tu kompaniju koja još nije u mogućnosti da proizvodi gorivo evro kvaliteta.

Od 1. januara akciza na motorne benzine povećana je za 0,3 dinara po litru, sa 44,7 na 45 dinara, a na dizel goriva za 4,53 dinara po litru, sa 30,47 na 35 dinara.

Akciza na evro premijum BMB 95 povećana je za 4,8 dinara, na 49,5 dinara po litru, a akciza na evro dizel je uvećana je za 6,53 dinara i iznosi 37 dinara po litru.

Akciza na tečni naftni gas povećana je za 2,71 dinar po kilogramu, i to sa 15,24 na 17,95 dinara, a akciza na ostale derivate nafte na 53,34 dinara po kilogramu.

Vlada Srbije je najbliža rešenju da izjednači akcize na benzin i dizel gorivo, i uskladi ih sa rastom inflacije. U tom slučaju akcize na benzin, koje su prošle godine bile 44,7 dinara po litru, sada bi iznosile 49,3 dinara, a akciza na dizel bila bi povećana sa 30,47 na 33,6 dinara.

Izvor Ekapija.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!