Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoLanac snabdevanja EV...

Lanac snabdevanja EV baterijama – usklađenost sa zakonima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vlada SAD ulaže u jačanje lanaca snabdevanja EV baterijama koristeći različite zakonodavne alate:

Zakon o infrastrukturnim ulaganjima i zapošljavanju

Usvojen u novembru 2021. godine, Zakon o infrastrukturnim ulaganjima i zapošljavanju obezbeđuje sredstva za programe i inicijative navedene u nastavku, a koji su dizajnirani da reše gore navedena pitanja.

– Program grantova za rudarstvo i reciklažu baterija i kritičnih minerala (125 miliona dolara),

– Inicijativa za resurse mapiranja Zemlje (320 miliona dolara),

– Istraživačka ustanova za energetiku i minerale američkog Geološkog zavoda (167 miliona dolara),

– Program za demonstraciju elemenata retkih zemalja (140 miliona dolara),

– Obrada materijala za baterije i recikliranje proizvodnje baterija (2,8 milijardi dolara),

– Recikliranje baterija vozila sa električnim pogonom i program 2. Life Apps (200 miliona dolara),

– Program grantova za naprednu proizvodnju i reciklažu energije (750 miliona dolara),

– Budućnost industrijskog programa i centara za industrijsko istraživanje i procenu (550 miliona dolara).

CHIPS i Zakon o nauci

Usvojen u avgustu 2022.godine, Zakon o CHIPS-u i nauci će finansirati američko istraživanje, razvoj i proizvodnju poluprovodnika, što će pomoći u smanjenju oslanjanja SAD na Kinu za poluprovodnike koji se koriste u električnim vozilima i mnogim drugim tehnologijama. Dva programa će finansirati istraživanje i razvoj napredne proizvodnje i materijala sa ukupno 2 milijarde dolara.

Zakon o smanjenju inflacije

Usvojen u avgustu 2022. godine, Zakon o smanjenju inflacije fokusira se na poboljšanje proizvodnje i reciklaže čiste energije, industrijsku dekarbonizaciju, preradu, rafinaciju i reciklažukritičnih materijala, podsticanje domaće proizvodnje,poboljšanje lanaca snabdevanja i elektrifikaciju teških vozila. Čin:

– Proširuje Kvalifikacioni kredit za napredni energetski projekat (10 milijardi dolara)

– Uspostavlja poreski kredit za naprednu proizvodnju (30,62 milijarde dolara)

– Poboljšava upotrebu Zakona o odbrambenoj proizvodnji iz 1950. (500 miliona dolara)

– Proširuje program direktnog zajma za proizvodnju vozila napredne tehnologije (ATVM) (3 milijarde dolara)

– Kreira grantove za konverziju domaće proizvodnje (2 milijarde dolara) i program za čista teška vozila (1 milijarda dolara)

– Podstiče ljude da kupuju EV putem poreskog kredita za čista vozila, koji potrošačima obezbeđuje do 7.500 dolara ako kupe novo kvalifikovano električno vozilo sa priključkom ili električno vozilo sa gorivnim ćelijama.

Cilj mu je da ojača domaće lance snabdevanja električnim vozilima tako što će zahtevati da se kritični minerali vade ili prerađuju u Sjedinjenim Državama ili zemlji koja je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini, ili recikliraju u Severnoj Americi, sa konačnim sastavljanjem u Severnoj Americi.

Razumevanje načina na koji funkcioniše lanac snabdevanja EV baterijama i izazova sa kojima se suočava pomoći će nam da napravimo efikasne politike da ga poboljšamo i smanjimo štete povezane sa njim.

Uzvodno

Rudnici izvlače sirovine za baterije, ove sirovine obično sadrže litijum, kobalt, mangan, nikl i grafit.

„Uzvodni“ deo lanca snabdevanja EV baterijama, koji se odnosi na ekstrakciju minerala potrebnih za izgradnju baterija, privukao je značajnu pažnju, i to sa dobrim razlogom.

Mnogi se brinu da ove minerale nećemo izvući dovoljno brzo da zadovoljimo rastuću potražnju, što bi moglo dovesti do rasta cena za potrošače i sporog usvajanja EV. Takođe postoji zabrinutost da SAD propuštaju ekonomske prilike, nova radna mesta i šansu da ojačaju lanac snabdevanja.

Što je još važnije, rudarstvo je rutinski povezano sa kršenjem ljudskih prava i degradacijom životne sredine. Određeni rudnici su koristili ili koriste dečiji i/ili prinudni rad za ekstrakciju minerala koji se koriste u EV baterijama, takođe postoji mnogo dokumentovanih slučajeva koji pokazuju razorne efekte rudarstva na lokalne zajednice i životnu sredinu.

Širom sveta postoji posebna zabrinutost zbog negativnih uticaja novih eksploatacionih aktivnosti na autohtone zajednice. U Sjedinjenim Državama, većina rezervi nikla, bakra, litijuma i kobalta nalazi se u krugu od 35 milja od Indijske zemlje.

U nastavku objašnjavamo korake uključene u uzvodni deo lanca snabdevanja EV baterijama, odgovaramo na pet pitanja o izazovima sa kojima se rudarska industrija suočava i opisujemo šta se radi na rešavanju negativnih uticaja industrije.

Šta je „uzvodni“ deo lanca snabdevanja EV baterijama?

U uzvodnom delu lanca snabdevanja, rudnici vade sirovine za baterije, ove sirovine obično sadrže litijum, kobalt, mangan, nikl i grafit.

Zbog energije potrebne za ekstrakciju i prečišćavanje ovih minerala baterija, proizvodnja EV generalno emituje više gasova staklene bašte po automobilu nego automobili na fosilna goriva. Međutim, prosečan EV nadoknađuje ovu razliku za manje od dve godine. Tokom životnog veka tipičnog vozila, električna vozila proizvode znatno manje emisija od tradicionalnih vozila, što ih čini osnovnim alatom za borbu protiv klimatskih promena.

Litijum-jonske baterije, one koje napajaju skoro sva električna vozila, koriste pet „kritičnih minerala“: litijum, nikl, kobalt, mangan i grafit.

Zakon o energetici iz 2020. definiše kritične minerale kao „mineralne ili mineralne materijale bez goriva od suštinskog značaja za ekonomsku ili nacionalnu bezbednost SAD i čiji lanac snabdevanja je podložan poremećajima“. Postoji oko 35 minerala koji su kategorisani kao kritični.

Kritični minerali se nalaze širom sveta, ali većina ekonomski isplativih nalazišta nalazi se na samo nekoliko mesta. Na primer, veliki deo svetskog kobalta nalazi se u Demokratskoj Republici Kongo, dok je litijum koncentrisan u Južnoj Americi i Australiji. Kao rezultat ove geografske raznolikosti, lanac snabdevanja električnih vozila je zaista globalan.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zelena tranzicija zahteva sigurno snabdevanje mineralnim sirovinama

Ubrzani razvoj različitih grana proizvodnje i tehnološki napredak zahtevaju stabilno snabdevanje mineralnim sirovinama. Specifične sirovine su posebno tražene u proizvodnji i razvoju novih proizvoda, a ograničeno snabdevanje ili prekidi isporuke mogu ozbiljno da ugroze proizvodnju i dalji razvoj, smanje broj...

Da li je održivo rudarstvo moguće?

Evropska komisija i Vlada Srbije potpisale su 22. septembra ove godine pisma o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum, rečeno je Demostatu u Evropskoj komisiji. Iz Generalnog direktorata...

Srbija će 2030. proizvoditi 600 hiljada tona litijuma i bora?

Da vlast ne ignoriše perspektive iskopavanja litijuma vidi se i po tome što se on pominje i u Nacrtu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana o kojem je Ministarstvo rudarstva i energetike organizovalo javnu raspravu u junu i julu, izjavila...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!