Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaJIE: Spot cene...

JIE: Spot cene električne energije kretale su se od 76 do 145 evra po MWh u 41. nedelji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U 41. nedelji cene na evropskom tržištu električne energije su porasle u odnosu na prethodnu nedelju, pošto su geopolitičke tenzije na Bliskom istoku uticale na cene prirodnog gasa i tržišta električne energije. Cene u pojedinim intervalima dostigle su nivoe iznad 200 evra/MWh.
povećanje cena je bilo podržano višim cenama gasa i dozvola za emisije CO2, koje su zabeležile najviše nivoe od februara, odnosno avgusta. Povećana potražnja i manja proizvodnja solarne energije takođe su doveli do rasta cena, dok je energija vetra pomogla da cene padnu u pojedinim danima u toku nedelje.
U regionu JIE, cena električne energije na berzama je porasla na svim tržištima sa prosečnim rastom od 21%. Srbija je zabeležila najveći nedeljni rast cene struje od 30 odsto, a sledi Rumunija koja je zabeležila povećanje od 26 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. U Grčkoj je prosečna nedeljna cena struje porasla za 22%, dok je u Italiji cena porasla za 20%.
U jugoistočnoj Evropi, sve zemlje osim Turske registrovale su porast cena električne energije, na preko 100 evra/MWh. Cene električne energije kretale su se između 76 i 145 evra/MWh, pri čemu je veleprodajna cena električne energije bile najniža u Turskoj – 76,33 evra/MWh, a zatim u Hrvatskoj (114,26 evra/MWh).
Italijansko tržište je bilo najskuplje u jugoistočnoj Evropi sa 145,3 evra/MWh, a sledi Grčka koja je zabeležila cenu struje od 119,38 evra/MWh.
Nedeljne prosečne spot cene električne energije u centralnoj Evropi pratile su trend rasa tokom 41. nedelje. Više cene gasa dovele su do naglog skoka cena električne energije.
Najnižu cenu struje zabeležila je Nemačka – 77,92 evra/MWh, a sledi Belgija, sa 83 evra/MWh. Švajcarsko tržipte je bilo najskuplje u Evropi sa cenom struje od 119,95 evra/MWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...

Evropa: Cene struje su progresivno porasle u 48. nedelji

Tokom nedelje od 27. novembra dnevne cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije progresivno su rasle. Najviše cene zabeležene su u četvrtak, 30. novembra. Na iberijskom tržištu cene su u proseku bile više nego prethodne nedelje. Najveći rast zabeležilo je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!