Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJIE: Spot cene...

JIE: Spot cene će prelaziti 220 evra po MWh do decembra – EQ

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Očekuje se da će prosečne spot cene u Jugoistočnoj Evropi u proseku uglavnom iznositi iznad 220 evra po MWh u naredne tri nedelje zbog volatilnih cena goriva i viših cena električne energije u centralnoj i zapadnoj Evropi, prema podacima Energy Quantified-a.

EQ je povećao svoje predviđanje za spot cene ove nedelje u jugoistočnoj Evropi za oko 30 evra po MWh u poređenju sa prethodno nedeljom zbog povećanja cene goriva i snažnog tržišta u  centralnoj i zapadnoj Evropi, rekao je u utorak Eylert Ellefsen, stariji analitičar i ekspret za hidrologiju pri EQ-u.

„Cene goriva su i dalje veoma volatilne. Trenutno vidimo rast zbog ograničenog rasta isporuka iz Rusije prošle nedelje, ali svedočimo daljim odlaganjima u proscesu sertifikacije gasovoda Severni tok 2“, rekao je Ellefsen.

TTF dan unapred i front-month ugovori za gas dostgli su svoje najviše nivoe od oktobra u utorak, dostižući 88,65 evra po MW, odnosno 89,9 evra po MWh, respektivno. 

Zbog viših cena gasa, EQ očekuje da će regionalne spot cene iznositi u proseku od 213,09 evra po MWh u Bugarskoj do 223,74 evra po MWh u Mađarskoj ove nedelje, u odnosu na 181,6 evra po MWh i 195,6 evra po MWh koliko je bilo prognozirano za ove zemlje prošle nedelje.

Dan unapred cena za bazno opterećenje za isporuku 16. novembra bila je najviša u Rumuniji – 248,46 evra po MWh. Sledi Bugarska sa 248,09 evra po MWh.  Spot cene su iznosile 244,03 evra po MWh u Mađarskoj i i 242,55 evra po MWh na slovenačkom i hrvatskom BSP i CROPEX. Spot energijom se trgovalo za 230,74 na srpskoj berzi SEEPEX.

Niža proizvodnja hidroenergije

Očekuje se da će sledeće nedelje spot cene u Mađarskoj i Sloveniji porasti za oko 3,5 evra po MWh u poređenju sa ovom nedeljom, dok bi cene u Rumuniji trebale porasti za oko 2 evra po MWh. U međuvremenu, očekuje se da će cene u Bugarskoj pasti za oko 7 evra po MWh.

Mađarski nuklearni kapacitet trebao bi biti smanjen jer će blok nuklearne elektrane Paks, snage 475 MW, biti van funkcije do sredine decembra.

Istovremeno, proizvodnja vetra u JIE i centralnoj i zapadnoj Evropi trebala bi biti blizu normalnog nivoa, iznoseći u proseku 17 GW u Nemačkoj i 1 GW u Rumuniji.

Proizvodnja hidroenergije je i dalje niža od prosečne, mada bi padavine iduće nedelje mogle da poprave situaciju. Kombinovana proizvodnja hidroenergije u Rumuniji i Srbiji trebala bi iznositi 2,5 GW.

Osnovni izgledi za tržište JIE pokazuju da region može očekivati temperature blizu prosečnih. U Rumuniji, one će pasti sledeće nedelje za 1,3 C, na 3,5 C u proseku. 

Izvor: energetika.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....

Region JIE: Cene električne energije kretale su od 66 do 92 evra/MWh u 16. nedelji

  Potražnja za električnom energijom u regionu JIE porasla je za 12% u odnosu na prethodnu sedmicu, na 14.373,05 GWh. Zbog veće potrebe za grejanjem, potražnja za električnom energijom bila je veća na svim tržištima, osim u Grčkoj i Italiji...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale od 54 do 89 evra/MWh u 7. nedelji

U sedmoj nedelji cene električne energije u Evropi su snižene u odnosu na prethodnu nedelju,usled pada prosečnih cena gasa i prava na emisiju CO2, pada potražnje i povećanja proizvodnje solarne energije. S druge strane, pad proizvodnje energije vetra doprineo je višim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!