Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeJapanci zainteresovani za...

Japanci zainteresovani za hrvatske energetske projekte

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Japanske kompanije zainteresovane su za saradnju u sprovođenju brojnih hrvatskih velikih energetskih projekata. Pre nekoliko dana, Hrvatsku elektroprivredu je u sklopu poslovnog poseta Hrvatskoj, koji je organiziralo Veleposlanstvo Japana, posetila japanska poslovna delegacija radi uspostavljanja buduće saradnje. U njoj je bilo dvadesetak predstavnika industrije strojeva, koje je predvodio Ito Mototsugu, predsednik Japanske federacije industrije strojeva, kao i japanski veleposlanik u Hrvatskoj Yoshio Tamura.

Predsednik Uprave HEP-a Leo Begović zahvalio je japanskoj delegaciji na poseti HEP-u i predstavio im temeljne odredbe budućih velikih HEP-ovih investicija, kao što su hidroelektrane Ombla, Dubrovnik i Kosinj te hidroelektrane na Savi i Dravi, kao i termoelektrane Plomin, dakle projekate sa vladinog popisa tridesetak velikih investicijskih projekata ukupno vrednih oko 14 milijardi eura, piše Vjesnik.

»HEP ima velike planove za budućnost i radujemo se mogućnosti buduće saradnje s japanskim kompanijama«, poručio im je Begović. Predsednik Japanske federacije industrije strojeva Ito Mototsugu naglasio je da su u delegaciji reprezentativni japanski poduzetnici, koji se bave industrijom strojeva, planiranjem i istraživanjima, odnedavno potičući međunarodnu saradnju.

Mototsugu se osvrnuo na skoro pridruživanje Hrvatske EU i njen intenzivan razvoj. Ocjenjujući posetu izuzetno važnom, rekao je da japanski poduzetnici žele malo više saznati o stanju elektroenergetike i planovima za elektroenergetsku infrastrukturu, kao temelja industrije strojeva, navode u HEP-u.

Japanske bznismene posebno su zanimali podaci o obnovljivim izvorima energije, planovima širenja delatnosti na inostrana tržišta, načinu finansiranja gradnje novih objekata, delotvornosti u proizvodnji, najčešće korištenoj opremi u objektima HEP-a i drugi.

Izvor Energetika.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!