Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeIzvoz nafte donosi...

Izvoz nafte donosi ekstra prihode ruskim kompanijama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ukoliko bi se cene nafte u ovoj godini održavale iznad 100 dolara za barel, ruske naftne kompanije bi mogle da povećaju izvozne pririhode za 100 milijardi dolara, na 350 milijardi, procenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Generalni direktor ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Konstantin Simonov je istakao da bi ekstraprihode kompanija “država morala da usmeri u investicije”.

On smatra da bi ekstra prihodi od izvoza nafte omogućili naftnim kompanijama da povećaju investicije u razvoj infrastrukture. “Investiciona aktivnost kompanija bi morala da bude mnogo veća nego što je sada. U slučaju ekstraprihoda postoji mogućnost da će ih kompanije delimično usmeriti u razvoj”, rekao je Simonov.

IEA ocenjuje da bi zemlje članice Organizacije izvoznica nafte (OPEK) ove godine mogle da ostvare prihode od prodaje nafte u visini od bilion dolara u slučaju da cene nafte budu iznad 100 dolara za barel.

Ovako visoki rast očekivanih prihoda se obrazlaže cenom, koju podgrevaju nemiri na Bliskom istoku i Severnoj Africi i velikom proizvodnjom. Očekuje se da će Saudijska Arabija, koja je već počela da povecahava eksploataciju, nadoknaditi pad proizvodnje nafte u Libiji.

Dosadašnje rekordne prihode od izvoza nafte u visini od 990 milijardi dolara, OPEK je ostvario 2008. godine.

IEA, međutim, zabrinjava takav rast prihoda, a kako je glavni ekonomista agencije Fatih Birol rekao za Fajnenšl Tajms “rekordan rast cena nafte je već počeo negativno da se odražava na svetsku ekonomiju”.

Agencija takođe ističe potrebe za ulaganjem u petrohemijski sektor na Bliskom istoku, koja su otežana zbog političke situacije.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!