Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeIzum beogradskih studenata...

Izum beogradskih studenata ispred Evropskog parlamenta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Grupa studenata Beogradskog Univerziteta koja je konstruisala prvi javni solarni punjač mobilnih telefona, predstaviće taj izum u Briselu od 11. do 15. aprila, na manifestaciji Evropske komisije posvećenoj promociji obnovljivih izvora energije.

Uredjaj pod nazivom Stroberi drvo (Strawberry) trebalo bi da bude postavljen ispred zgrade Parlamenta Evropske unije u Briselu tokom manifestacije Nedelja održivog energetskog razvoja koju organizuje Evropska komisija, a uvršten je u 24 najbolja rešenja od oko 300 prijavljenih radova.

Vodja tima, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miloš Milisavljević rekao je agenciji Beta da je više javnih preduzeća i institucija Srbije za predstavljanje uredjaja u Briselu obećalo novčanu podršku u iznosu oko 12.000 evra, koliko je neophodno se oprema prenese u Belgiju.

“Mnogi su obećali pomoć, ali još nije stigla nijedna uplata, pa bi se moglo desiti da zakasnimo sa organizacijom montaže opreme, jer je rok kratak”, rekao je Milisavljević i dodao da je u toku i procedura dobijanja neophodnih dozvola za prenos uredjaja.

Uredjaj je osmislila grupa od osmoro studenata uglavnom Eletrotehničkog, Mašinskog, Arhitektonskog i Fakulteta organizacionog nauka, a to idejno rešenje dobilo je više domaćih i medjunarodnih priznanja.

Prvi javni solarni punjač mobilnih telefona postavljen je u Obrenovcu 14. oktobra prošle godine, a po rečima Milisavljevića, za 40 dana tu opremu koristilo je 10.000 ljudi.

Javni solarni punjač ima oblik drveta, sa stubom oko koga su postavljene klupe za sedenje i stilizovanom nadstrešnicom od nerdjajućeg čelika na kojoj je postavljen solarni panel.

Elektronska oprema svake večeri SMS porukom obaveštava konstruktore o broju korisnika mobilnih punjača, kao i o količini proizvedene i potrošene struje, objasnio je Milisavljević.

Prema njegovim rečima u Briselu bi trebalo da bude predstavljen novi, redizajnirani sistem, manjih dimenzija i jednostavniji za transport i instaliranje, ali će princip rada biti isti.

Predstavnici evropskih institucija koje organizuju tu manifestaciju nagovestili da bi gradske vlasti Brisela mogle doneti odluku da uredjaj trajno ostane u evropskoj prestonici, kazao je Milisavljević.

Manifestaciju posvećenu promociji obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti (The Sustainable Energy Europe Campaign) svake godine organizuje Evropska komisija.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovale su uglavnom velike svetske organizacije i kompanije, poput Tojote i Dženeral motorsa, a prema spisku učesnika, izum studenata iz Srbije biće jedini rad iz zemlje koja nije članica Evropske unije, naveo je Milosavljević.

Izvor Beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!