Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeIzrada nove strategije...

Izrada nove strategije razvoja energetike od 2015. do 2025.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku počeće ove godine izradu nove strategije razvoja energetike od 2015. do 2025. sa projekcijama do 2030. godine, izjavio je danas pomoćik ministra Miloš Banjac.

On je podsetio da je ministarstvo završilo izradu nacrta novog Zakona o energetici i Zakona o racionalnoj upotrebi energije, navodeći da su oni trenutno u proceduri usaglašavanja i da će uskoro biti prosleđeni na usvajanje vladi i parlamentu.

Na seminaru u Privrednoj komori Srbije, “Uloga privrednog sektora u sprovođenju Sistema trgovine emisijama EU – iskustva Italije”, Banjac je kazao da će ta dva zakona i nova strategija biti važni za usaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom u toj oblasti.

Usaglašavanje i sprovođenje “Klimatsko-energetskog paketa EU” na nacionalnom nivou predstavlja važan korak u procesu pristupanja Srbije EU, ocenjeno je na skupu.

Pravovremeno informisanje privrednih subjekata, saradnja sa svim zainteresovanim stranama, kao i prenošenje iskustava država članica EU u cilju efikasnog sprovođenja Sistema trgovine emisijama EU treba u budućnosti da doprinese obezbeđivanju konkurentnosti naše privrede na međunarodnom tržištu EU.

Evropski savet se 2007. obavezao da realizuje cilj poznat kao “20-20-20”, koji podrazumeva smanjenje emisija sa efektom staklene bašte za 20 odsto do 2020. u odnosu na 1990, da se poveća udeo energije iz obnovljivih izvora energije sa 8,5 odsto na 20 odsto i poveća energetska efikasnost za 20 odsto.

Sistem trgovine emisijama EU (ETS) ključni je element strategije EU u borbi protiv klimatskih promena i ujedno prvi medunarodni sistem za trgovinu emisijama ugljen-dioksida u svetu, a u primeni je od 2005.

“S obzirom na strateško opredeljenje Srbije da postane zemlja članica EU i opravdanih očekivanja da ćemo krajem ove godine dobiti status kandidata za članstvo i datum početka pregovora, ova oblast je sve aktuelnija”, istakao je Banjac.

Skup su organizovali PKS, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije i Ministarstvo za životnu sredinu, kopno i more Italije.

Seminar pruža mogućnost blagovremenog informisanja privrede o obavezama koje proističu iz Sistema trgovine emisijama EU, načinima i mogućnostima njihovih ispunjenja od strane privrednih subjekata kroz primere dobre prakse Italije.

Izvor bizlife.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!