Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeInvestitorima još privlačni...

Investitorima još privlačni EPS, Galenika i Telekom Srbija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Ove godine su privatizovane samo dvije firme, ali poznavaoci tvrde da bi kupca mogli da nađu i Telekom Srbija, „Galenika” , PIK „Bečej”, te „Lasta” , Beogradski sajam i EPS , koji je prošle godine poslovao s gubitkom.

Na osnovu analize koju su sproveli ekonomisti okupljeni oko časopisa „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) od 2002. pa do 2007. uspjele su privatizacije uglavnom društvenih i mješovitih preduzeća, koja su našla strateškog partnera iz inostranstva, kao što su recimo „Ju-Es stil” ili „Trajal ”.

– Javna preduzeća ne bi trebalo da se privatizuju po sadašnjem zakonu. Tu, prije svega, spada Telekom Srbija , PTT , Termoelektrane „Nikola Tesla ”. U ovim preduzećima nužni su monopoli – ocijenio je ekonomista Miladin Kovačević.

Srbija ima uspješnih preduzeća u mješovitoj svojini koja još nisu privatizovana, kaže on. Navodi primjer profitabilne fabrike „Zastava oružje ”, zatim Telekoma Srbija a, kako kaže, i „Galenika” može da bude uspješna. Kaže da PIK „Bečej” nije strateški interes, a da su investitori koji su za ovu firmu zainteresovani zbog zemljišta loš izbor.

Od tehnološki propalih preduzeća, gdje je veća vrijednost zemljišta nego ostalih objekata, ekonomista Zoran Popov pominje IMT.

– Najgore je prodati preduzeće u lošem stanju jer će se, bez obzira na zemljište, dobiti malo novca. Mnogo je bolje učiniti ga modernim i profitabilnim – kaže Popov.

Telekom i „Galenika”, tvrdi ekonomista Ljubomir Madžar, rijetka su neprodata preduzeća koja bi mogla da postignu dobru cijenu.

– EPS i „Jat ” su u velikim gubicima i za njih će neko teško ponuditi dobru cijenu. EPS neće ni moći da se proda sve dok se ne formiraju cijene struje koje su uporedive sa cijenama u okruženju – kaže Madžar.

Većina lokalnih samouprava tvrdi da njihova javna komunalna preduzeća posluju bez gubitka.

Goran Vuković, predsjednik opštine Ruma, ocijenjuje da bi u privatizaciji najveću cijenu moglo da dobije preduzeće koje se bavi distribucijom gasa. – Cijela Ruma je gasifikovana, gasna infrastruktura je nova i nema potrebe za ulaganjima. Mislim da bi zainteresovanih bilo i za preduzeće „Komunalac” – ocijenjuje Vuković.

U Valjevu sva javna preduzeća posluju s gubitkom, osim JKP „Vidrak”, koje se bavi otpadom, parkiranjem, održavanjem javnih površina.

– Najviše bi se vjerovatno dobilo za toplanu, a biće primamljiva i preduzeća koja se bave otpadom – smatra gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević.

Saša Vučinić, gradonačelni Subotice, ocjenjuje da bi u ovom gradu bilo zainteresovanih za parking, pijace, kao i za distribuciju gasa, ali da nikako ne bi trebalo privatizovati čistoću i zelenilo, vodovod, kanalizaciju i distribuciju toplotne energije.

Izvor balkans.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!