Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeElektroprivreda Srbije najavljuje...

Elektroprivreda Srbije najavljuje velike investicije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Elektroprivreda Srbije će 1. juna saopštiti da li prihvata ponudu energetske kompanije Edison za izgradnju termoelektrane Kolubara B.

Za termoelektranu Nikola Tesla B3, za koju nije bilo zainteresovanih na prethodnom tenderu, postoji mogućnost raspisivanja novog tendera po ubrzanoj proceduri, kaže generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

“Još nismo odlučili, ali postoji mogućnost da se za realizaciju projekta TENT B3 raspiše novi tender po ubrzanoj proceduri ili da se sklopi međudržavni sporazum”, rekao je Marković.

Ističući da EPS ne odustaje od projekta gradnje termoelektrane snage 700 megavata u Obrenovcu jer postoje interesovanja određenog broja firmi koje nisu učestvovale na prethodnom tenderu, Marković je dodao da će EPS nastaviti da privlači partnere za taj projekat.

Najavljujući da će EPS nastaviti da radi na tom projektu, vrijednom više od dvije milijarde evra, jer se, pored izgradnje bloka termoelektrane, radi i o rudniku, Marković je ocijenio da je, u ovom trenutku ekonomske krize bilo nerealno očekivati da neko da tu ponudu.

Što se tiče izgradnje Kolubare B, za koju je ponudu dostavila kompanija Edison, on je rekao da se razmatra tehnički dio ponude a da finansijski dio ponude još nije poznat i otvoren i ponovio da će konačna odluka o tome da li će EPS prihvatiti tu ponudi biti saopštena 1. juna.

Marković je podsjetio i na projekte izgradnje hidrocentrala na srednjoj i gornjoj Drini u saradnji sa Republikom Srpskom i sa strateškim partnerima, EPS planira da sprovede i projekat izgradnje 10 hidrocentrala na Ibru, pet hidrocentralana na Velikoj Moravi, kao i reverzibilnu hidrocentralu Bistrica.

On je naveo i da za projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koji je u ranoj razvojnoj fazi, postoji interesovanje mnogih firmi, pored ostalog i iz Njemačke, Kine i Norveške, a procjena je da bi koštao između 550 i 600 miliona evra.

Interesovanje partnera iz te tri zemlje, naglasio je Marković, postoji i za izgradnju reverzibilne hidroelektrane “Đerdap 3″, a radi se o megaprojektu koji se može nazvati regionalnim, jer procjenjena investicija u instalisanu snagu od 2.400 megavata prelazi tri milijarde evra.

To EPS neće moći da uradi sama, zbog čega se očekuje da se uključe i susjedne i zemlje regiona, objasnio je on.

On je istakao da je EPS već izabrala strateškog partnera za izgradnju četiri hidroelektrane na gornjem toku Drine, ukupne snage 240 megavata, vrijednog 435 miliona evra, ali da, pošto se radi o zajedničkom projektu sa Republikom Srpskom (RS), početak radova čeka da RS izabere svog partnera.

Ista situacija je i za projekat srednjeg toka Drine, na kome su planiranje tri hidroelektrane, ukupne snage 320 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 1.200 gigavatsati, a čija vrijednost je procjenjena na više od 820 miliona evra, rekao je Marković.

Generalni direktor EPS-a je kazao i da se očekuje da kineski partner sredinom jula odobri kredit za prvu fazu modernizacije termoelektrana i kopova u Kostolcu. On je, takođe, izjavio da se EPS priprema za liberalizaciju tržišta električne energije koje će djelimično biti otvoreno od sljedeće godine.

Ističući da očekuje da će vrlo brzo početi preseljenje naselje Vreoci u Kolubari kako bi za dvije do tri godine mogao biti otvoren novi kop na tom području, Marković je naveo da ne očekuje “crni scenario” i da Kolubara neće biti bez uglja jer se uporedo radi na pripremi kopa Radljevo.

Izvor balkans.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!