Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska:Moody's poboljšao prognozu...

Hrvatska:Moody’s poboljšao prognozu za rejting HEP-a

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Agencija Moody’s potvrdila je danas važeći rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ba2 a poboljšala prognozu rejtinga iz ‘negativne’ u ‘stabilnu’ zahvaljujući mjerama koje su poduzeli kako bi poboljšali likvidnost.
U agenciji izdvajaju realizaciju niza srednjoročnih standby kreditnih aranžmana kojima je HEP stekao “bolji pregled nad financiranjem i sposobnost da izdrži eventualno dugotrajnije zatvaranje tržišta”, navodi se u priopćenju.

HEP se dosada oslanjao na kreditne linije s rokom dospijeća do godinu dana, ali je takvu politiku dovelo u pitanje dulje razdoblje slabih padalina u 2012., prenapregnuvši novčani tok kompanije i njezin likvidnosni kapacitet, ističu u Moody’su.

HEP-ov kreditni profil dodatno su poduprle izmijenjene regulatorne odredbe o povlaštenim tarifama za električnu struju i grijanje, te poboljšani hidrološki uvjeti od posljednjeg tromjesečja 2012., navode u Moody’su.

Ti su uvjeti omogućili HEP-u da se više osloni na jeftine vlastite priozvodne kapacitete a manje na relativno skupu uvezenu struju, objašnjavaju.

Poboljšanje se očitovalo u ovogodišnjim financijskim rezultatima pa je poslovni novčani tok u prvoj polovini godine iznosio 1,3 milijarde kuna, u odnosu na 196 milijuna kuna u istom razdoblju 2012., primjećuju u agenciji.

Zahvaljujući većoj količini padalina likvidnost je poboljšana pa je HEP uspio vratiti većinu kratkoročnih kredita iz generirane gotovine, zaključuju.

HEP-ov rejting mogao bi biti poboljšan ako se njihovi poslovni rezultati i novčani tok stabiliziraju, što bi se s vremenom moglo postići nastavljenim promjenama regulatornog okruženja, naglašavaju.

Među faktorima koji bi mogli nepovoljno utjecati na rejting u Moody’su izdvajaju “niz faktora izvan kontrole uprave, posebno količinu padalina, tečaj domaće valute kune prema euru i cijene roba i struje u regiji”.

Ukazuju i na mogućnost značajnog smanjenja tržišnog udjela povezanu s liberalizacijom tržišta u Hrvatskoj.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!