Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeHoće li Smederevo...

Hoće li Smederevo rafineriju?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Investiciju vrednu 250 miliona dolara, koja bi, kako je najavljeno, trebalo da uposli 3.000 ljudi, građani Smedereva odobrili su prošle godine i na referendumu, ali kamen temeljac za rafineriju u tom gradu još nije postavljen, a čak nije ni potpisan ugovor o zakupu zemljišta, javlja RTS.

Plac od 133 hektara u industriskoj zoni kraj Dunava, ni posle javnog oglasa nije dat u zakup na 99 godina za gradnju rafinerije. Skupštinska Komisija odbila je ponudu “Komiko oila” uz obrazloženje da je u suprotnosti sa uslovima iz oglasa i rokovima plaćanja zakupnine.

Načelnica gradske uprave Milijana Novaković kaže da je ponuda odbijena zbog toga što je predviđeno da sve bude isplaćeno u roku od 60 dana, a “Komiko oil” je dostavio ponudu prema kojoj bi celokupan iznos zakupa bio isplaćen u tri rate.

Traženo je da se čitava suma, 286 miliona dolara, plati odjednom, po usvajanju Plana detaljne regulacije.

Međutim, plan nije ni donet pošto je Vlada Srbije, prošle godine usvojila viši propis, Plan područja posebne namene i uvrstila taj projekat u svoje prioritete. U “Komiko oilu” kažu da su ponudili više od tražene sume.

Zamenik generelnog direktora “Komiko oila” Radomir Radivojević kaže da da je ispoštovana i ta prva rata od 100 miliona koja je zahtevana.

“Mi smo ponudili 101 milion, plus 200 miliona u narednih pola godine, pa i to je kratak rok”, kaže Radivojević.

Holadsko-američki konzorcijum sačekaće odluku smedervske skupštine, kako bi znali šta će dalje biti sa tom investicijom.

“Ukoliko Komiko oil bude odbijen zaista više nema ni mesta ni vremena za komunikaciju. Tešimo se što je Srbija prepoznala značaj ove investicije i što su gradovi poput Beograda, Kovina, Požarevca zaiteresovani da tu investiciju preselimo na njihovu teritoriju”, kaže Radivojević.

Vrednost investicije sa donacijama gradu trebalo bi da iznosi skoro milijardu dolara. Međutim, deo opozicije se protivi gradnji rafinerije u strahu od zagađenja.

 

Konačna odluka u skupštini grada

Iako su zbog žučnih sporenja u lokalnom parlamentu, partije konačnu odluku o gradnji rafinerije prepustile građanima, sada gradonačelnik Smedereva “loptu vraća” odbornicima skupštine grada. RTS-u je potvrdio da će do kraja meseca zakazati sednicu skupštine, koja bi trebalo konačno da odluči – hoće li Smederevo rafineriju ili je neće.

“Jedino ono telo, a to je skupština grada koja je koncipirala i usvojila tekst oglasa može da prihvati odluku na osnovu tog oglasa”, rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umčević.

Izvor bizlife.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!