Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Gasprom: Gas je za Evropu povoljniji od sunca i vetra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Evropa može da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2020. godine pomoću gasne energetike, što će je koštati 500 milijardi dolara manje od korišćenja obnovljivih energetskih izvora, izjavio je potpredsednik “Gasproma” Valerij Golubjev na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj energetskom dijalogu Rusije i EU u Berlinu.

Golubjev je obrazložio da je za postizanje cilja na smanjenju emisije štetnih gasova korisćenjem obnovljivih energetskih izvora do 2020. godine neophodno ulaganje 1,5 biliona dolara, od čega oko 800 milijardi dolara mora da se izdvoji iz budžeta evropskih zemalja, preneo je Interfaks.

U isto vreme za korišćenje energetike na gas potrebno je 500 milijardi dolara manje do 2020. godine i 800 milijardi manje do 2030.

Predstavnik ruskog holdinga je takođe ukazao da potrošnja gasa u Rusiji raste brže nego u Evropi, a kako “Gasprom” ocenjuje, do 2030. godine potrošnja će da raste za 130-150 milijardi kubnih metara godišnje.

Ova predviđanja su bazirana na činjenici da “Gasprom” nastavlja sa gasifikacijom ruskih regija, a sem toga biće u porastu i potrošnja gasa u eklektroenergetici.

U isto vreme, potrošnja gasa u Evropi, kako se prognozira neće bitnije da se povećava i do 2030. godine iznosiće oko 600 milijardi kubnih metara (sadašnja potrošnja gasa u EU je na nivou od oko 560 milijardi kubnih metara).

Golubjev je istakao da je “Gasprom” sa evropskim kompanijama sklopio dugoročne ugovore o isporuci oko 1,4 biliona kubnih metara gasa. Rusko tržište za holding postaje sve interesantnije i pouzdanije, posebno ako se ima u vidu da će se u perspektivi izvozne cene izjednačiti sa cenama za domaće potrošače. 

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!