Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEvropi potrebni i...

Evropi potrebni i Južni tok i Nabuko

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Evropi su potrebna oba projekta za transport gasa i “Južni tok” i “Nabuko”, izjavio je austirjski predsednik Hajnc Fišer na konferenciji za novinare posle pregovora sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedovom u Moskvi.

“Južni tok i Nabuko, obe ove energetske rute su potrebne, značajne i punopravne”, rekao je predsednik Austrije koja je učesnik u oba projekta.

Gasovod “Južni tok” vodiće po dnu Crnog mora u zemlje centralne i južne Evrope, dok projekat “Nabuko” predviđa transport gasa iz kaspijske regije u Evropu, zaobilazeći teritoriju Rusije.

Očekvane isporuke gasa dopremanog gasovodom “Nabuko” je odloženo sa 2015. na 2017, dok je puštanje “Južnog toka” zacrtano za decembar 2015, podsetila je ruska agencija RIA Novosti.

Puni projektovani kapaciteti “Južnog toka” koji će biti postepeno ostvarivani, iznosiće 63 milijardi kubnih metara (m3) gasa godišnje, dok je “Nabuko” predviđen za transport 31 milijarde m3 gasa, što je prema RIA Novosti, najviše pet odsto potreba Evropske unije za gasom u 2020.

U projektu “Južni tok” na paritenom principu učestvuju ruski “Gasprom” i italijanska energetska kompanija “Eni”.

Očekuje se da će se do kraja 2011. projektu priključiti francuski EdF i nemački “Vintersal” koji će dobiti 10, odnosno 15 odsto udela uz smanjenje učešća “Eni”.
Projekat “Nabuko” sa podjednakim učešćem od po 16,67 odsto realizuju austrijski OMV, mađarski MOL, bugarski “Bulgargas”, rumunski “Transgas”, turski “Botas” i nemačka kompanija RWE.

Predsednik Rusije Medvedev je ranije juče izrazio očekivanja da će “Južni tok” dobiti status prioritetnog projekta u EU imajući u vidu situaciju na svetskom tržištu energenata.

Rusija će 25. maja u Briselu održati evropsku prezentaciju “Južnog toka” na kojoj će predstaviti osnovne tehničko-ekonomske karakteristike projekta. 

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!