Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeGasovod Niš-Leskovac do...

Gasovod Niš-Leskovac do grejne sezone 2011./2012.

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Preduzeće “Yugorosgaz” završiće do sledeće grejne sezone deonicu magistralnog gasovoda MG-11 od Niša do Leskovca, izjavio je Tanjugu izvršni direktor “Yugorosgaz” Vladimir Koldin.

Do sada je izgrađena deonica gasovoda od Leskovca prema Nišu u dužini od 35 kilometara, napomenuo je Koldin i podsetio da taj magistralni gasovod gradi zajedničko srpsko-rusko preduzeće “Yugorosgaz”, na relaciji Niš -Leskovac-Vranje.

Koldin je izrazio očekivanje da će izgradnja gasovoda MG-11 omogućiti razvoj gradova koji se prostiru uz trasu tog gasovoda i privući strane investitore, kojima će na taj način biti omogućeno da budu potrošači prirodnog gasa.

On je kazao da se paralelno sa izgradnjom magistralnog gasovoda gradi i gradska gasovodna mreža u Leskovcu, a rešavaju se i pravno-imovinski odnosi na trasi gasovoda Leskovac-Vranje.

– U opštini Niš, i osim toga što su poštovane sve zakonom propisane procedure, radovi ne mogu da počnu zbog teškoća u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa – napomenuo je Koldin.

Zbog društvenog značaja izgradnje magistralnog gasovoda MG-11 i gasifikacije gradova na jugu Srbije, očekujemo podršku lokalnih vlasti i razumevanje vlasnika, preko čijih će zemljišnih parcela proći taj gasovod uz, kako je rekao, “pravičnu nadoknadu”.

Govoreći o cenama po kojima Srbija plaća gas koji stiže iz Rusije, Koldin je istakao da naša zemlja ima povlašćeni status, jer ugovorom o isporuci gasa nije predviđeno plaćanje penala na naručene, a nepreuzete količine gasa, što je inače uobičajena praksa prilikom sklapanja ugovora o isporuci gasa u zemlje zapadne Evrope.

On nije precizirao da li će biti poskupljenja gasa, istakavši da je njegova cena u Srbiji definisana ugovorom i određuje se na osnovu formule koja prati kretanje cena naftnih derivata na svetskom tržištu, a cene se kvartalno usklađuju.

Ruski “Gazprom” je najavio povećanje cene gasa za Evropu na 352 USD za 1.000 kubnih metara, što je za 46 dolara ili 14% više od cene po kojoj je isporučivao 2010.

Prirodni gas, koji se iz Ruske Federacije doprema gasovodom u Srbiju, obezbeđuje se na osnovu potpisanih ugovora o isporuci gasa između preduzeća “Gazprom export”, “Yugorosgaz” i “Srbijagasa”.

Izvor Ekapija.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!