Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeIzgradnja TENT B3...

Izgradnja TENT B3 važna za srpsku elektroenergetiku

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Izgradnja novog termo bloka B3 u “Termoelektrani Nikola Tesla” mnogo bi značila ne samo za TENT, nego i za srpsku elektroprivredu u celini, izjavio je direktor TENT-a Petar Knežević.

On je ocenio da je izgradnja termoelektrana B3 u Obrenovcu i Kolubare B jedini način da se u budućnosti zadovolje rastuće potrebe potrošača i da se kupovina električne energije što je moguće više smanji, pogotovu u periodu kad je uvozna struja skupa zbog velike tražnje.

Na taj način bi Srbija mogla da podmiri sopstvene potrebe i da eventualno izveze višak struje, izjavio je direktor TENT-a.

Elektroprivreda Srbije dala je zainteresovanim kompanijama rok do kraja februara da dostave ponude na tenderu za izgradnju te dve termoelektrane.

Planirano je da u Kolubari B budu izgrađena dva bloka od po 350 megavata, a u TENT-u B novi blok snage 700 megavata. Ukupna vrednost posla procenjena je na više od dve milijarde evra.

Govoreći o remontima u 2011. godini u TENT-u, Knežević je naveo da će oni biti obavljeni na četvrtom bloku TENT A, gde se planira velika rekonstrukcija svih šest mlinova, kao i na termoelektrani B2, na kojoj će biti izvršena obnova elektrofiltera.

Kada su u pitanju remonti, imamo prilično ograničeno stanje novca, tako da se trudimo da nađemo načine kako da obavimo sve potrebne poslove, rekao je Knežević.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!