Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: RWE, STEAG,...

Evropa: RWE, STEAG, Uniper traže dodatne kredite usled previranja na energetskom tržištu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rastuće cene električne energije uznemirile su energetske kompanije širom Evrope, primoravajući prošle nedelje nemački Uniper da obezbedi kreditne linije vrednosti 10 milijardi evra.

Naime, nemačka komunalna kompanija Uniper je bila prinuđena da zatraži 10 milijardi evra za nove kreditne linije nakon što je rast cena prirodnog gasa i električne energije bez presedana doveo do naglog porasta obaveza jedne od najvećih evropskih energetskih kompanija na osnovu fjučers ugovora.

Uz zajmodavca sa državnom podrškom, KfW, koji obezbeđuje 2 milijarde evra enormnog paketa finansiranja, zajedno sa 8 milijardi evra od Uniperovog finskog vlasnika Fortuma, bankari sada strahuju od borbe za kredite među manjim kompanijama u regionu jer se banke iz privatnog sektora povlače.

RWE, još jedna od najvećih nemačkih komunalnih kompanija, saopštava da je takođe napravila rezervacije za kredit, bez navođenja dodatnih detalja.

U utorak, peta najveća nemačka kompanija STEAG saopštila je da je obezbedila najmanje 100 miliona evra dodatnog finansiranja kako bi se zaštitila od ekstremnog rasta cena i nestabilnosti tržišta.

Povećanje evropskih cena za oko 250%, ostavilo je brojne kompanije izloženim, zahtevajući od njih da deponuju dodatna sredstva za pokrivanje plaćanja vezanih za hedžing, poznate kao „margin calls“ (poziv na maržu).

Pozivi na maržu nastaju kada jaz između spot cena električne energije i nivoa na kome su komunalne kompanije prodale svoju proizvodnju na bazi terminskih ugovora postane prevelika, primoravajući ih da objave maržu kao dokaz da mogu da izvrše isporuku.

Prilikom isporuke, ovi ugovori se obično poništavaju i novac se vraća komunalnim kompanijama, što je uobičajeno poslovanje sve dok promene cena nisu previše dramatične.

Međutim, nedavna volatilnost je promenila ovu dinamiku, što je dovelo do toga da komunalne kompanije traže veći finansijski prostor.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....

Evropa: Cena TTF gasnih fjučersa ispod 30 evra/MWh u 17. nedelji

  Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, cena TTF gasnih fjučersa na ICE tržištu za mesec unapred ostale su ispod praga od 30 €/MWh u četvrtoj nedelji aprila. Silazni trend započet krajem prethodne nedelje nastavio se do utorka, 23. aprila. Tog dana ovi fjučersi...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 5 i 92 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u trećoj nedelji aprila cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije su porasle u odnosu na prethodnu nedelju. Izuzetak je bilo MIBEL tržište Portugala i Španije, sa padom od 29% i 33%. Tržište Nord Pool nordijskih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!