Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaEvropa: Ekstremne vrućine,...

Evropa: Ekstremne vrućine, visoke cene goriva izazivaju skok spot cena

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Toplotni talasi i mala proizvodnja vetra, u kombinaciji sa visokim troškovima goriva, podigli su cene električne energije širom Evrope.

Ekstremni vremenski uslovi pogurali su na gore već visoke cene električne energije na pozadini neizvesne situacije u snabdevanju gasom, dok se tržišta bore da zadovolje rastuću potražnju.

Kombinacija faktora, predvođenih gasom, pojačala je spot cene u svim regionima, pri čemu se većina dan unapred cena stabilizovala na trocifrenom nivou 10. i 11. avgusta tokom sati sa vršnom potražnjom.

EPEX spot dan unapred cene:

Francuska: utorak 99,17 evra po MWh, sreda 104,94 evra po MWh

Nemačka: utorak 100,76 evra po MWh, sreda 106,54 evra po MWh

Holandija: utorak 100,22 MWh evra po MWh, sreda 106,00 evra po MWh

UK: utorak 106,52 funti po MWh, sreda 103,55 funti po MWh

Snažan rast podržali su evropski dan unapred ugovori, koji su se u utorak ponovo približili višegodišnjim maksimumima, kako su se tržišta prilagodila daljim ograničenjima u snabdevanju gasom.

Toplotni talas ređa rekorde

Toplotni talasi u južnoj i jugoistočnoj Evropi podigli su potražnju za energijom iz klima uređaja, dok je ispodprosečna proizvodnja vetra održala potražnju za gasom na visokom nivou u energetskom sektoru.

Španija je jedno od najteže pogođenih tržišta, pri čemu su se cene električne energije u zemlji udvostručile od početka godine.

Prosečna dnevna spot cena u julu dostigla je 93,5 evra MWh, prema OMIE -u, što je tri puta više u odnosu na isti mesec prošle godine. Trend je nastavljen i u avgustu, sa sedam od 11 sesija koje su bile iznad 100 evra po MWh, dok su poslednje tri uzastopne sesije rušile istorijski maksimum.

Jedan španski trgovac procenjuje da će cene nastaviti da testiraju nove vrhunce kako temperature budu i dalje rasle.

„Povećanje cena gasa i ugljenika u uslovima niske proizvodnje vetra ključni su razlozi za rekordne cene“, rekao je on.

„Cene će najverovatnije nastaviti da rastu u narednim danima zbog povećane potražnje, uz toplotni talas koji počinje u četvrtak i doneće temperature oko 47ºC“, dodao je trgovac.

On je takođe rekao: „Morate ići na fjučerse za 2025. i 2026. godinu da biste pronašli cene niže od onih viđenih u aprilu.“

Potražnja u Jugoistočnoj Evropi

Toplotni talasi su takođe poharali delove Jugoistočne Evrope, a užareni dani povećali su potražnju za hlađenjem, uz zastoje u nuklearnim i gasnim postrojenjima, koja nisu mogla da rade po vrućini.

Cene električne energije u Grčkoj u spot mesecu po prvi put su skočile na preko 100 erva po MWh, prema evidenciji ICIS-a. Grčko bazno opterećenje zaključeno je u spot mesecu na 114 evra po MWh, što je povećanje od 78% u odnosu na početak godine.

Pored potražnje uslovljene vremenskim prilikama i rastućih troškova goriva, cene električne energije podignute su i zbog ograničenih prekograničnih kapaciteta.

Uslovi oskudice

Uz nekoliko faktora u igri, cene će verovatno nastaviti da testiraju nove istorijske rekorde u narednim sesijama.

Pojedini regioni će imati mali predah, poput Grčke, na primer, kada se vrati njen interkonektor električne energije sa Italijom.

U isto vreme, zamah poskupljenja se neće smanjiti. ICIS TTF spot mesec prešao je 45 evra po MWh u sredu ujutro. Povećanje cena gasa izmenilo je lanac zasluga, jer su pojedina postrojenja na ugalj izbacila gasne elektrane iz proizvodnog miksa, dodatno podržavajući skok cena električne energije.

Izvor: icis.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!