Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG za 10 godina izgubila 100 miliona evra zbog visoke cene uglja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Državna Elektroprivreda Crna Gora u protekloj deceniji je izgubila najmanje 100 miliona evra, zbog ogromne i neopravdano visoke cene uglja, koju je plaćala radi proizvodnje električne energije u Termoelektrani Pljevlja, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

Pravna savetnica pri toj nevladinoj organizaciji, Ines Mrdović, navodi da će ASP uputiti novu inicijativu predsednicima Vlade i Skupštine Zdravku Krivokapiću i Aleksi Bečiću, u kojoj se ukazuje na neophodnost što hitnijeg redefinisanja cene po kojoj Rudnik uglja prodaje ugalj EPCG za rad TE.

„Od sredine 2018. godine EPCG je vlasnik pljevaljskog Rudnika uglja, ali se ugalj i dalje prodaje po viokoj ceni, a nešto manjoj od perioda kada je Rudnik bio u većinski privatnom vlasništvu (od 2010. godine do sredine 2018.), gde je italijanska A2A bila pojedinačno najveći akcionar, zatim država Crna Gora, pa Aco Đukanović, brat aktuelnog crnogorskog predsednika“, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je rekla da je jedan od ključnih argumenata tadašnjeg menadžmenta EPCG za kupovinu rudarske kompanije, po ceni koja je, kako su utvrdili ugledni ekonomisti,  za trećinu bila veća od stvarne vrednosti Rudnika, bilo smanjenje cene uglja, radi isplativije proizvodnje struje iz TE.

„Prema podacima ASP-a, uoči tadašnje kupovine Rudnika, iz menadžmenta EPCG su navodili da visoki udeo troška uglja u proizvodnoj ceni TE dostiže i do 65 odsto, što proizvodnju u TE, a posebno u uslovima niske cene energije na tržištu, čini neekonomičnom i nekonkurentnom“, rekla je Mrdović.

Prema važećem četvorogodišnjem ugovoru o prodaji uglja između EPCG i Rudnika uglja, koji je zaključen početkom 2018. godine i neposredno pre kupovine Rudnika od EPCG, utvrđena je cena od 24 evra po toni uglja garantovane kalorijske vrednosti 9.211 KJ/kg. Veća kalorijska vrednost znači i veću cenu uglja, po ugovorom definisanoj vrednosnoj skali.

„Ta garantovana cena je u vreme većinskog privatnog vlasništva u Rudniku iznosila 25,65 evra po toni, dok su iz EPCG još i pre deceniju ukazivali da stvarna vrednost uglja te kalorijske vrednosti ne treba da iznosi više od 18 do 19 evra po toni. Međutim, takvi glasovi su „utihnuli“ dok su A2A i Aco Đukanović u Rudniku imali vlasništvo“, kazala je Mrdović.

Preliminarna analiza ASP-a pokazuje da je za deceniju gubitak EPCG zbog previsoke cene uglja bio najmanje 100 miliona evra, a budući da se pitanje prodajne cene ni danas ne poteže, ASP je uputila novu inicijativu Krivokapiću i Bečiću sa ciljem preispitivanja poslovnih odnosa energetskih kompanija vlasnički povezanih.

ASP je protekle sedmice uputila odvojenu inicijativu Krivokapiću i Bečiću da se razmotri opcija raskida ugovora za ekološku rekonstrukciju TE, kako se ne bi uzaludno potrošila ugovorena 54 miliona evra, a posebno nakon najave da bi TE mogla raditi samo do 2030. godine.

Izvor: pobjeda.me

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!