Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EU: Evropska cena ugljenika gotovo utrostručena u 2021. godini

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropski fjučersi za ugljenik porasli su u petak po prvi put na preko 80 evra  po toni, testirajući odlučnost političara koji obećavaju da će se agresivno boriti protiv klimatskih promena, dok se suočavaju sa inflacijom koja pogađa ekonomije širom sveta.

Troškovi zagađenja porasli su za više od 140% ove godine nakon što je u Evropi postavljena strožija ekološka agenda, a veliki rast cena prirodnog gasa učinio je prljaviji ugalj ekonomičnijim za korišćenje u proizvodnji električne energije. 

Cena fjučersa je porasla u petak za čak 0,7%, na 80,42 evra za metričku tonu na ICE Endex-u u Amsterdamu, pre negativnog preokreta.

Brzi rast cena ugljenika iznenadio je kreatore politike. Povećanje troškova zagađenja ima za cilj da izbaci prljava goriva iz proizvodnje električne energije i industrijskih procesa. Trenutno se to ne dešava zaista. Rastuće cene prirodnog gasa znače da će Evropa verovatno videti povećanje emisija ove godine jer će elektrane na ugalj biti profitabilne ove zime. To je neprijatno za brojne lidere koji su dali glasna obećanja na pregovorima o klimi u Glazgovu prošlog meseca.

Dugoročno, visoka cena ugljenika mogla bi da ubrza ulaganja u metode za smanjenje emisija ili prelazak na čistija goriva. Tehnologije poput hvatanja i skladištenja ugljenika ili proizvodnje vodonika iz obnovljivih izvora energije postaće ekonomski isplativije ako cena ugljenika ostane iznad trenutnih nivoa.

Iako bi visoka cena mogla da podstakne kompanije da investiraju u opremu kako bi smanjile svoje emisije, brzina povećanja će ih verovatno naterati da zastanu kako bi videli da li će se trenutne cene zadržati, kaže Markus Ferdinand, menadžer fokusiran na električnu energiju i emisije u Evropi u Thema Consulting Group, sa sedištem u Oslu. Indeks relativne snage, tehnički indikator zamaha tržišta, pokazao je da je cena ugljenika u najvećoem procentu iznad fer vrednosti od maja, neposredno pre nego što je cena pala za 12% za dva dana.

„Zaista je ludo“, rekao je Ferdinand. „Samo ide prebrzo da bi bilo održivo.“

Nikada nije bilo skuplje zagađivati u EU

Pošto se inflacija već povećava, rastući troškovi emisije neće pomoći. Brzi rast cena ugljenika izaziva zabrinutost da bi Evropska komisija mogla da uskoči i ograniči spekulacije na tržištu.

Kako se godina bliži kraju, pregršt drugih tehničkih faktora takođe gura dozvole na više. Velika količina opcija za ugljenik po ceni od 80 evra do kraja godine ističe 15. decembra. To verovatno navodi investitore koji su prodali opcije out-of-the-money da upravljaju svojim rizikom kupovinom fjučersa. Finalna aukcija za ovu godinu takođe je zakazana za 20.  otvarajući period kada na tržištu neće biti novih ponuda sve dok vlade ponovo ne počnu da prodaju dozvole u ​​januaru.

Poskupljenje ugljenika je verovatno daleko od završetka, kaže Per Lekander, izvršni partner u Clean Energy Transition LLP. On očekuje da će dozvole porasti na preko 100 evra u narednih nekoliko nedelja, jer komunalne kompanije nastavljaju da kupuju dozvole da bi pokrili svoje emisije od sagorevanja uglja za ovu godinu.

Rekordne troškove zagađenja će verovatno podići i neki šefovi vlada na samitu EU koji je zakazan za 16-17. decembar. Poljska ministarka klime Ana Moskva rekla je u intervjuu da su tržištu ugljenika potrebne široke reforme i da će trenutne cene samo povećati troškove bez podsticanja smanjenja emisija.

Lideri EU će verovatno razgovarati o ceni ugljenika tokom svojih razgovora o porastu troškova energije na samitu kasnije ovog meseca. Ministri su se sukobili oko toga kako reformisati tržište električne energije na sastanku u četvrtak, a komesarka Kadri Simson je pripisala porast cene ugljenika potražnji za emisijama i porukama koje dolaze sa nedavnog klimatskog samita u Glazgovu.

Izvor: bloomberg.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...

EU: Reforma tržište struje

Evropska unija zaključila je sporazum o reformi tržišta električne energije, posebno u cilju promovisanja ulaganja u energiju bez ugljenika. Taj sporazum, između država članica i poslanika Evropskog parlamenta, postignut je nakon noćašnjih završnih pregovora. Dogovor će "dugoročno stabilizovati tržišta, ponuditi...

Grčka planira pilot projekte ofšor vetroelektrana

Grčko ministarstvo energetike planira da razvije jedan ili dva pilot projekta ofšor vetroparkova u grčkim teritorijalnim vodama u narednih nekoliko godina, dok tržišni uslovi za ovaj sektor ne sazre i tehnološki napredak ne omogući veće projekte koji bi bili održivi I...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!