Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Pad nedeljne...

Region: Pad nedeljne spot cena za oko 20 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot cene u periodu od 30. novembra do 6. decembra smanjene su širom regiona, nakon dve uzastopne sedmice u kojima je zabeležen rast. Najveći pad zabeležen je na srpskoj berzi SEEPEX, za oko 40 evra po MWh. Na ostalim tržištima, pad je iznosio oko 19-20 evra po MWh.

Ovo je posledica oporavka proizvodnje hidroenergije u regionu za oko 50% u odnosu na raniji nivo, zahavljujući snažnim padavinama, kao i rasta proizvodnje vetra.

S druge strane, povećanje evropskih fjučersa za ugljenik na rekordnih 80,42 evra po toni na ICE Endex u petak nije se u razmatranoj nedelji prelilo na berze u regionu.

Mađarski nuklearni kapacitet ostaje niži jer će nuklearna elektrana Paks, snage 475 MW, biti van mreže do sredine decembra.

Na srpskoj berzi SEEPEX, koja funckioniše u izolavanom režimu, cene su u prethodnoj nedelji kretale od 171,5 evra po MWh u nedelju, dok su svim ostalim danima prelazile 214 evra po MWh. Ipak, nisu se približile prošlonedeljnom rekordu od 310,6 evra po MWh. Prosečna nedeljna cena iznosi 217,1 evra po MWh, za oko 40 evra manje u odnosu na prošlonedeljnih 257,8 evra po MWh.

Na bugarskoj berzi IBEX situacija se stabilizovala, nakon što je prošle sedmice dva dana za redom postavljena rekordna spot cena. Nedeljni prosek je iznosio 209,3 evra po MWh, smanjujući se za 18 evra u odnosu na 227,2 evra po MWh u prethodnoj sedmici.

Bugarsko i grčko tržište nije bilo kaplovano čitave nedelje, a sedmični prosek na grčkom ENEX iznosi 225,6 evra po MWh, smanjujući se za 20 evra po MWhu odnosu na prethodnu nedelju (245,2 evra po MWh). 

Nedeljni prosek na rumunskom tržištu iznosi 214,5 evra po MWh, što je za 22 evra manje u odnosu na 236,4 evra po MWh nedelju dana ranije.

Mađarsko i rumunsko tržište je bilo kaplovano samo u četvrtak, a sedmični prosek na HUPX dostigao je 225,6 evra po MWh, što je za oko 19 evra manje od prošlonedeljnih 254 evra po MWh.

Na slovenačkom i hrvatskom tržištu nedeljna cena iznosi 232,5 evra po MWh, smanujući se za oko 19 evra na sedmičnom nivou. 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Alkazar obezbedio 490 miliona dolara za finansiranje obnovljivih izvora energije

Infrastrukturni fond iz Luksemburga Alcazar Energy Partners II obezbedio je 490 miliona američkih dolara nakon što je uspešno preuzeo projektna prava za svoja prva dva vetroparka na Zapadnom Balkanu, ukupne snage 456 MW. Fond je privukao osam novih investitora, uključujući...

Hrvatska: Woodburn Capital planira da sklopi PPA ugovore u regionu

Woodburn Capital Partners, kompanija specijalizovana za ulaganja u obnovljive izvore energije, planira da svoje ugovore o kupovini električne energije (PPA) predstavi kompanijama u Hrvatskoj i region, želeći da postane vodeći proizvođač i operator obnovljivih izvora energije u centralnoj, istočnoj...

Zapadni Balkan: Javna ulaganja i međunarodna finansijska podrška omogućavaju energetsku tranziciju

Energetska tranzicija u zemljama Zapadnog Balkana zahteva regionalnu saradnju, veća javna ulaganja, pouzdan zakonodavni okvir i znatnu finansijsku pomoć međunarodnih partnera, navodi u analizi istraživačica na Univerzitetu u Regenzburgu Barbara Frej. Nedostatak energije i visoki troškovi električne energije glavni su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!