Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: Ministarsko veće...

BiH: Ministarsko veće zvanično potvrdilo – garancija za Blok 7 nezakonita

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Državna garancija za kredit kineske Eximbanke za izgradnju novog bloka 7 termoelektrane Tuzla je nezakonita prema Ugovoru o Energetskoj zajednici, potvrdilo je Ministarsko veće Energetske zajednice.

Ukoliko se ovaj projekat ipak realizuje, to će sprečiti BiH da ispuni obavezu dekarbonizacije svoje ekonomije u narednim decenijama.

Nakon obrazloženog zahteva Sekreterijata Energetske zajednice i saslušanja njegovog Savetodavnog odbora sastavljenog od pet nezavisnih pravnika, Ministarsko veće Energetske zajednice zaključilo je da je odluka Veća za državnu pomoć BiH u suprotnosti sa članom 18. Ugovora o Energetskoj zajednici, jer garancija nije izdata pod komercijalnim uslovima.

Dirk Bušle, zamenik direktora i pravni savetnik Sekreterijata EZ, rekao je da je ova odluka Ministarskog veća prekretnica za Energetsku zajednicu i da njene institucije mogu da sprovode akcije zbog kršenja ovih obveza.

„Sada je jasno da ugovorne strane Energetske zajednice moraju primenjivati isti nivo kontrole kao i Evropska unija u proveravanju direktne ili indirektne pomoći dodeljene investitorima u energetskom sektoru“, rekao je Bušle.

Garanciju za kredit od 614 miliona evra od kineske Eximbanke, za izgradnju termoelektrane Tuzla 7 snage 450 MW, Veće za državnu pomoć BiH odobrilo je u julu 2018. U septembru iste godine, Aarhus centar BiH i Bankwatch su podneli prigovor na ovu odluku.

Nakon što je analiza prigovora pokazala da ova odluka krši reglativu EU, Sekretarijat Energetske zajednice dvaput je savetovao Parlament Federacije BiH da ne odobri garanciju. Uprkos tome, ona je odobrena 2019. godine.

Međutim, projekat je ugrožen i dodatnim problemima, posebno povlačenjem General Electric-a kao glavnog dobavljača opreme. Američka kompanija objavila je da se povlači sa tržišta uglja.

Nakon toga, izvođač radova, kineska Gezhouba grupa, ponudila je alternativnu kinesku tehnologiju koju Elektroprivreda BiH trenutno razmatra.

„Sada imamo i zvaničnu potvrdu da je garancija za kredit za Tuzlu 7 nezakonita, tako da se sada otvara i pitanje zakonitosti ugovora sa Gezhoubom. Što je još potrebno bosanskohercegovačkim donosiocima odluka da napokon prihvate činjenicu da je Blok 7 TE Tuzla propala avantura?“, rekao je Denis Žiško iz Aarhus centra Tuzla.

On je dodao da su strahovi oko snabdevanja BiH električnom energijom prenaduvani.

„Ako prestanemo rasipati energiju i napokon počnemo ulagati u obnovljive izvore (solar i vetar), Tuzla 7 se lako može zameniti“, kaže Žiško.

Nezavisni operator prenosnog sistema Bosne i Hercegovine potvrdio je da i ako Tuzla 7 ne bude izgrađena, snabdevanje električnom energijom neće biti ugroženo najmanje do 2030. godine, a i tada samo ako potrošnja električne energije bude veća od očekivane.

„Tuzla 7 je relikvija iz prošlosti“, kaže Pipa Galop iz mreže CEE Bankwatch.

Ona smatra da će ovaj projekat završiti kao obaveza za BiH na isti način kao što se to desilo sa Blokom 6 termoelektrane Šoštanj u Sloveniji.

„Zbog nerealno niskih cena uglja korišćenih u studiji izvodljivosti i neizbežnog uvođenja takse na emisije CO2“, rekla je.

Presudom Ministarskog veća Energetske zajednice okončan je postupak koji je uključivao saradnju s Većem za državnu pomoć Bosne i Hercegovine, kao i proces medijacije.

Bosna i Hercegovina je sada u obavezi da ispravi greške kojim je prekršila svoje obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Izvor: energetika.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Zbog zastoja TE Pljevlja EPCG gubi 70 miliona evra

Procenjuje se da će zbog višemesečnog prekida rada Termoelektrane Pljevlja naredne godine Elektroprivreda Crne Gore za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona evra, rekao je za Pobjedu ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. EPCG intenzivno radi na tome da nabavi nedostajuću količinu električne...

Hrvatska: Termoelektrana Plomin puštena u probni rad

Termoelektrana Plomin je pre nekoliko dana počela probni rad i u fazi je ispitivanja, prenosi portal energetika-net.com, citirajući izvore iz HEP-a. Ranije se očekivalo da TE počne sa radom u martu ili aprilu, ali to se nije dogodilo zbog kašnjenja popravka rotora...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!