Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaElektroprivreda HZHB demantira...

Elektroprivreda HZHB demantira Slobodnu Bosnu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Iz Elektroprivrede HZHB uputili su demant na članak Slobodne Bosne od 17. studenoga 2012. godine, pa isti prenosimo u cijelosti:

Svjedoci  smo svakodnevnoga nastojanja pojedinih medija da dezinformiraju javnost kad je u pitanju JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar i rad Uprave poduzeća.

Kako se radi o izuzetno važnom gospodarskome subjektu, obvezni smo reagirati i na neistinu objavljenu u Slobodnoj Bosni 17.11. 2012. godine.

U tekstu pod nazivom „Federacija plaća milionsku taksu za odobrene a nerealizirane kredite„ iznesen je lažni podatak da JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, od odobrena dva kredita od Njemačke KfW banke za rekonstrukciju Hidroelektrane Rama i izgradnju Vjetroelektrane Mesihovina, nije iskoristila ni jednu konvertibilnu marku.

S obzirom da se radi o važnim projektima kako za naše poduzeće tako i za širu društvenu zajednicu, želimo informirati javnost da je na temelju sporazuma između Vlade Federalne Republike Njemačke i Vlade Federacije BiH, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar zatražila i dobila kreditna i grant sredstva za rekonstrukciju HE Rama i izgradnju VE Mesihovina.

Obnova je HE Rama projekt od iznimne složenosti jer se radi o objektu izgrađenom 1968. godine, a koji je za poduzeće jako važan. S ciljem što bolje pripreme i realizacije toga projekta Institut za elektroprivredu i energetiku Zagreb izradio je  ispitivanje generatora br. 1 i 2 u HE Rama s ocjenom stanja. Na temelju rezultata toga ispitivanja napravljena su dodatna ispitivanja i studije, kojima se došlo do najbolje varijante obnove HE Rama.

Procijenjena je vrijednost projekta 25,5 milijuna EUR, a poslovi su podijeljeni u tri ugovora i to :

-Generatori, turbine i On-line monitoring

-Blok transformatori

-220 kV GIS postrojenje s pratećom opremom i kabelima.

Financiranje je predviđeno djelom iz vlastitih sredstava, djelom iz proračuna Vlade FBiH, i djelom iz navedenih kreditnih i grant sredstava. Ugovori za taj važan projekt zaključeni su s tri isporučitelja 2011. godine, a do sad je utrošeno od odobrenih 10.000.000,00 EUR kredita 1.973.930,78 EUR, a od odobrenih 7.000.000,00 grant sredstava utrošeno je 6.138.757,20 EUR. Sredstva iz proračuna Vlade FBiH i vlastita sredstva planirana su u 2013. i 2014. godini.

Vjetroelektrana Mesihovina prvi je energetski projekt iskorištenja energije vjetra koji vodi JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Mjerenja se vjetra vrše kontinuirano preko 10 godina na temelju čega je i ovo poduzeće i krenulo u projekt izgradnje vjetroelektrane. U proteklom su razdoblju učinjeni ogromni koraci na njegovoj realizaciji, a s obzirom da je i prvi projekt takve vrste u BiH s pravom ga se može nazvati i svojevrsnim pilot-projektom.

Ugovor između KfW-a, Vlade BiH, FBiH i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar potpisan je u veljači 2010. godine. Na temelju potpisanih ugovora objavljen je međunarodni natječaj za izbor konzultanta, nakon izbora s konzultantom je u studenome 2010. godine potpisan ugovor. Godine 2011. pripremljen je i objavljen poziv za potencijalne isporučitelje opreme sukladno pravilima KfW-a, a isti je u tijeku.

Do sada je JP Elektroprivreda HZ HB d.d. na temelju potpisana ugovora od planiranih 1.000.000,00 EUR grant sredstava, utrošila 491.222,00 EUR. Po potpisu ugovora s isporučiteljima opreme za VE Mesihovina većina kreditnih sredstava bit će utrošena u prvih 12 mjeseci

Budući da je riječ o vrlo složenim i važnim projektima, sve radnje traže dosta vremena a izvode se u realnim i planiranim rokovima.

Navedene činjenice u potpunosti demantiraju navode u spomenutom tekstu, koji obmanjuje javnost želeći stvoriti lažnu sliku o JP Elektroprivreda HZ HB d.d.

Izvor Javno

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!