Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCG: Željezari duplo...

CG: Željezari duplo više struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bruto potrošnja u narednoj godini planirana je na 3.624 gigavat sati, što je 8,08 odsto manje od procjene ovogodišnjeg ostvarenja, navodi se u energetskom bilansu koji je juče usvojen na vladi. Konstatovano je da su osnovne karakteristike energetskog sektora, koje su od bitnog značaja za realizaciju energetskog bilansa, deficit električne energije, potrošnja Kombinata aluminijuma i Željezare i pojava zagušenja na prenosnim kapacitetima.

Planirano je da se potrošnja u narednoj godini pokriva proizvodnjom iz sopstvenih izvora od 3,142 gigavat sati, pozitivnim saldom razmjene sa Elektroprivredom Srbije, 325 gigavata kao i uvozom Elektroprivrede Crne Gore od 157 gigavata.

Proizvodnja električne energije u Crnoj Gori, ne računajući proizvodnju elektrana za sopstvenu potrošnju, od 3.142 gigavata, veća je 16 odsto od ostvarenja u ovoj godini. Planirana proizvodnja na pragu Hidroelektrane Perućica je 932 gigavata, HE Piva 782 gigavata, a u malim HE 21 gigavat.

– Procijenjena proizvodnja električne energije za ovu godinu iz hidroelektrana je relativno niska zbog nepovoljnih hidroloških prilika u toku ove godine – navedeno je u energetskom bilansu.

Proizvodnja TE Pljevlja planirana je na 1,407 hiljade gigavata što je 11 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini.

Potrošnja direktnih potrošača planirana je u iznosu od 868 gigavata od čega Kombinat aluminijuma 736 gigavata, Željezara Nikšić 96 i Željeznička infrastruktura 26 gigavata. Planirana potrošnja direktnih potrošača je za 27 odsto manja od procjene ostvarenja u ovoj godini. Potrošnja KAP-a u narednoj godini manja je 34 odsto od procjene u ovoj godini, Željezare veća 81 odsto, kao i Željezničke infrastrukture 72 odsto.

Gubici u prenosnoj mreži planirani su u iznosu od 144 gigavata, što je 3,9 odsto bruto konzuma Crne Gore, a u distributivnoj 340 gigavata, odnosno 13 odsto u odnosu na bruto distributivnu potrošnju na nivou godine.

Ukupni manjak električne energije u Crnoj Gori u odnosu na potrebe bruto konzuma Crne Gore iznosi 157 gigavata ili 4,33 odsto, i kompletna količina je obaveza EPCG.

Ukupni promet naftnih derivata za potrebe potrošača u Crnoj Gori u narednoj godini planiran je u količini od oko 242,85 hiljada tona, što je 4,7 odsto manje od procijenjene potrošnje u ovoj godini.

Rudnik uglja planirao 1.914 miliona tona uglja

Za narednu godinu Rudnik uglja Pljevlja planirao je proizvodnju od 1,914 miliona tona uglja, što je osam odsto više od proizvodnje procijenjene za ovu. Za potrebe TE Pljevlja predviđena je isporuka 1,834 miliona tona, 40 hiljada tona ostalim potrošačima i 40 hiljada tona potrošačima iz drugih država.

Izvor Dan

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!