Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Dug za struju KAP-a platiće građani?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Elektroprivredi su nezadovoljni činjenicom što je prosječna plata u KAP-u, koji ne plaća struju, oko 1.000 – 1.100 eura, a u EPCG oko 730 eura.

Ukoliko Vlada uskoro ne nađe novog partnera za Kombinat aluminijuma Podgorica, koji bi preuzeo dug fabrike od oko 50 milliona eura za električnu energiju, njen partner u Elektroprivredi ubrzo bi mogao tražiti da država (poreski obveznici) preuzme taj dug KAP-a.

“Vijestima” je nezvanično saopštena ta namjera iz više izvora, ali u Vladi tvrde da će izbjeći tu opciju.

 Italijanska kompanija A2A je manjinski vlasnik EPCG i upravlja crnogorskom kompanijom. Država je većinski vlasnik Elektroprivrede, a u KAP-u dijeli kontrolno vlasništvo sa kompanijom CEAC ruskog oligarha Olega Deripaske. Kombinatom upravlja ruski partner sa kojim saradnja nije uspjela.

U prvoj polovini ove godine poreski obveznici su jednokratno morali platiti kredit Kombinata, koji je dala Dojče banka uz garancije Vlade. Vraćeni dug iznosio je 23,4 miliona eura, uračunavajući i kamate.

“Vijesti” nezvanično saznaju da će menadžment Elektroprivrede danas ili najkasnije sjutra uputiti novi ultimativni zahtjev menadžmentu Kombinata aluminijuma da do 15. septembra plati cjelokupan iznos duga.

Pošto ulazak novog partnera još nije izvjestan, kao ni to da li bi preuzeo dug za struju, a uprava KAP-a nije u stanju da izmiri dugovanje, najbliža opcija je da se realizacija zahtjeva svali na poreske obveznike.

“Prema KAP-u smo do sada bili popustljiviji upravo zbog posredovanja Vlade i višeg interesa, ali dug se mora vraćati. Kako će odlučiti da vrate dugovanje, to ne znamo”, saopštio je sagovornik “Vijesti”.

Iz Vlade su na pitanje kako će KAP vratiti dug za struju odgovorili da se rješenja ovog problema mogu tražiti i u pretvaranju dugova u akcijski kapital i restrukturiranju duga.

“EPCG i KAP razgovaraju o načinima za smanjenje mjesečne fakture i tu su već napravljeni određeni iskoraci”, smatraju u Vladi.

Iz Vlade tvrde da će izbjeći da se dug svali na leđa poreskih obveznika.

Prema informacijama iz elektroenergetske kompanije, dugovanje je premašilo 50 miliona eura.

Uprava KAP-a, koja je djelimično plaćala nagomilane fakture za utrošenu električnu energiju, posljednja dva mjeseca za struju nije uplatila ni cent EPCG.

Upućeni izvor “Vijesti” tvrdi da će Elektroprivreda novim zahtjevom usloviti Kombinat da plati cjelokupan dug uz prijetnju potpunog isključenja ovog potrošača sa mreže 1. oktobra.

Iz EPCG su priželjkivali da KAP do kraja ovog mjeseca smanji potrošnju na 84 megavat-sata.

U elektroenergetskoj kompaniji posebno su nezadovoljni činjenicom što je prosječna neto zarada u Kombinatu aluminijuma, koji ne plaćaju struju, od oko 1.000 – 1.100 eura, a u EPCG oko 730 eura.

Uprava EPCG se sa Sindikatom dogovorila o smanjenju zarada za oko 2.400 zaposlenih.

Izvor Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!