Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaDogovoreno:Kinezi grade Kostolac...

Dogovoreno:Kinezi grade Kostolac B3

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Termoelektrane i kopovi Kostolac završile su pregovore sa kineskim partnerima o izgradnji novog termobloka B3 i proširenju ugljenokopa Drmno.

Potpisivanje ugovora za te poslove se očekuje u septembru.

Nova elektrana snage 350 megavata treba da bude završena za nepunih pet godina, a proširenje za 42 meseca, odnosni 1,5 godinu pre aktiviranja bloka B3.

Ti projekti su deo druge faze aranžmana koja se realizuje sa kineskom kompanijom CMEC, a vrednost radova koji će se izvoditi u okviru te druge faze je 715,6 miliona dolara, objavljeno je na sajtu tog preduzeća.

Kako je istaknuto, svi elementi ugovora za Drugu fazu su usaglašeni i parafirani. Cena projekat je ostala na nivou iz 2010. godine, odnosno ista kao ona ranije definisana Okvirnim ugovornim sporazumom sa kineskim partnerima.

Izgradnja novog bloka B3, snage 350 megavata, koštaće 613 miliona dolara, dok će u proširenje kopa “Drmno” biti uloženo 97,6 miliona dolara.

Po završetku studije izvodljivosti i studije o proceni uticaja na životnu sredinu, u steptembru stiču se uslovi za konačno potpisivanje ugovora za Drugu fazu, za koju postoji garancija države data kroz projekciju budžeta Srbiju za 2013.godinu, podseća se u saopštenju.

Projekat sa kineskim partnerima ima dve faze, a zaključen je na bazi međudržavnog sporazuma Srbije i NR Kine.
Pre tri godine, 2010. godine potpisan je Okvirni ugovorni sporazum, nakon čega je usledilo zaključivanje i pojedinačnog ugovora za Prvu fazu, čija je realizacija u toku.

U Okviru druge faze obuhvaćeni su i novi zahtevi koji se odnose na novousvojenu evropsku regulativu i koji se tiču smanjenja emisije gasova, a svi standardi su usklađeni sa važećim propisima Srbije, rekao je u Kostolcu direktor PD “TE-KO Kostolac“ Dragan Jovanović.

“Posebno mi je drago da je ovaj posao urađen isključivo sopstvenim snagama, tima EPS-a i PD TE-KO Kostolac. Za ovaj posao nismo izdvajali sredstva za dodatne konsultante i druga savetodavna tela, iako je sam ugovor vrlo složen” – istakao je Jovanović.

Zamenik rukovodioca tima u pregovorima sa kineskim partnerima Nebojša Mišić najavio je da je sa kineskim partnerima postignut dogovor da će oprema biti najkvalitetnije i uglavnom nabavljana iz Kine, sa poreklom iz Evrope i sveta.

“Elektrana treba da bude završena za nepunih pet godina “- najavio je on i dodao da se što se tiče zahteva zaštite životne sredine, išlo unapred, jer se očekivali da će ovaj projekat biti u primeni kada će stupiti na snagu novi, strožiji ekološki zakoni.

Za snabdevanje novog bloka B3 potrebna je godišnja količina uglja oko tri miliona tona, zbog čega je neophodno proširenja površinskog kopa, kao i novi BTO sistem i nova trafo stanica, rekao je član pregovaračkog tima Miroslav Ivković.

Deo kredita koji se odnosi na opremu za proširenje rudnika će zato, kako je dodao, biti usmeren na nabavku savremenog BTO sistema, evropskih proizvođača rudarske opreme.

Planirano je da proširenje kopa bude završeno za 42 meseca, odnosni 1,5 godinu pre aktiviranja bloka B3, što će biti dovoljno za otkrivanje novih količina uglja za ovaj blok. U okviru prve faze je završena modernizacija dva termobloka u Kostolcu, a radi se i na izgradnji sistema za odsumporavanje i izgradnji prateće infrastrukture.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!