Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeDoboj uštedeo novim...

Doboj uštedeo novim režimom ulične rasvete

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Novi režim funkcionisanja javne rasvete u Doboju, prema kojem do ponoći rasveta radi u punom kapacitetu, a od ponoći do jutra je aktivno svako drugo sijalično mesto, donio je uštede u potrošnji električne energije za 28 procenata, tvrde u opštini Doboj.

“U cilju smanjenja troškova izvršena je ugradnja mikroprocesorskih satova koji omogućavaju racionalniji sistem paljenja i gašenja javne rasvete. U toku je ugradnja štednih sijalica, odnosno zamena postojećih jačine od 250 do 400w, sijalicama jačine od 150w”, naveli su juče u opštini Doboj.

Odlukom opštinskog načelnika Obrena Petrovića krajem januara je uspostavljen novi režim funcionisanja javne rasvete, prema kojem je od utvrđenog ograničenja izuzeta samo jedna ulica, glavna saobraćajnica, Ulica svetog Save.

Za troškove potrošnje električne energije i za redovno održavanje javne rasvete u toku ove godine u budžetu je planirano 450.000 KM, a većina novca, 300.000 KM, otići će na troškove električne energije.

“Tokom 2010. godine izvršena je rekonstrukcija javne rasvete u devet ulica, u kojima se nalazi 108 stubova, a u toku su radovi na rekonstrukciji 80 stubova u sedam ulica. Do kraja 2011. planirana je rekonstrukcija rasvete u još pet ulica sa 85 stubova i rekonstrukcija na tri lokacije u okviru stambenih zgrada sa oko 38 stubova”, kazali su u opštini.

Na području cele dobojske opštine postoji oko 90 sistema javne rasvete, uključujući gradsko i seosko područje, od kojih njih 50 zbog neplaćanja priključnih taksi nadležnoj elektrodistribuciji nisu registrovani. U Odeljenju za stambeno-komunalne poslove uveravaju da će i u narednom periodu raditi na poboljšanju rada sistema javne rasvete, ali i nastojati da uštede na potrošnji električne energije.

Izvor nezavisne.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Uspešno testiranje 15-minutne dodele kapaciteta na HR-SI i HR-HU granici

Nominovani operatori tržišta električne energije (NEMO) i operatori prenosnih sistema (TSO) uključeni u evropsko jedinstveno unutardnevno povezivanje (SIDC) potvrdili su uspešan završetak testiranja za pokretanje 15-minutne tržišne dodele kapaciteta na hrvatskoj, slovenačkoj i mađarskoj granici, saopštio je CROPX. Očekivani datum...

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!