Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

U Zenici će se graditi kombinovana toplana-elektrana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ugovor o izgradnji kombinovane Toplane-elektrane u Zenici potpisali su danas načelnik Opštine Zenica Husejin Smajlović, predsednik i potpredsednik uprave KTG AG Lugano Branko Montenegro i Mose Franco, direktor nemačke kompanije Ferrostaal AG, Howard Barnes, direktor konzorcija „Christof Group“ iz Nemačke, Johan Christof i direktor firme KTG Zenica, koja je u vlasništvu KTG AG Švicarska i Opštine Zenica Haris Mašić.

Na svečanosti potpisivanja ugovora o realizaciji projekta vrednog oko 250 miliona eura, kojoj su prisustvovali ambasador Republike Austrije u BiH Donatus Kek, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i drugi visoki gosti, rečeno je da će početak gradnje uslediti do kraja oktobra, a da bi instalirani kapaciteti toplane-elektrane trebali biti dostignuti sredinom 2014. godine.

„Posao je poveren konzorciju Ferrostaal-Christof po principu ključ u ruke, što uključuje inžinjering, nabavku i izgradnju. Centrala će se graditi u fazama. Reč je o plinskom postrojenju koje će proizvoditi 240 megavata električne energije i 170 MWth toplotne energije, što će biti dovoljno fleksibilno da odgovori promenjljivim nivoima potražnje za energijom u BiH. Postrojenje će se sastojati od dviju gasnih turbina i parne turbine“, izjavio je Mose Franco, potpredsednik uprave KTG AG Lugano.

Izgradnja toplane-elektrane za koju je ideja nastala pre više od dve godine, osiguraće električnu energiju za potrebe tržišta u BiH i za izvoz, a što je za građane Zenice najvažnije, predstavljaće pouzdan izvor toplotne energije za sistem daljinskog grejanja.

„Ovo je jedna od najvećih investicija u BiH kojom se očekuje unapređenje kvaliteta života u gradu i regiji. Projekt će sasvim izvesno doneti nova radna mesta i upošljavanje firmi iz oblasti proizvodnih i uslužnih delatnosti“, rekao je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica, koja je udelom od 25 posto suvlasnik firme KTG Zenica d.o.o.

Opština Zenica je za potrebe projekta osigurala zemljište za izgradnju toplane-elektrane unutar Privredne zone „Zenica 1“.

Izvor fena.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!