Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeDežer: Okrenuti se...

Dežer: Okrenuti se obnovljivim izvorima energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Potrošnja energije raste i neophodno je okrenuti se obnovljivim i bezbednijim izvorima energije, rečeno je na otvaranju drugog dana konferencije o energetici i održivom razvoju koja se održava u Kragujevcu.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je rekao da se u Evropi uvozi više od polovine energije koja se koristi sa tendencijom rasta i da zbog toga postoji veliki pritisak na Evropu da bi se izbegla politička i ekonomska zavisnost.

Dežer je dodao da je Evropa najveći uvoznik energije u svetu i da je njen strateški cilj da se “okrene bezbednijim i obnovljivim izvorima energije”.

Potrošnja ima tendenciju rasta kao i potražnja za energijom što uvećava cenu i zato rešenje snabdevanja energijom predstavlja “izazov za Evropu”.

Dežer je naveo da politika o energetici ima vrlo važnu ulogu u procesu integracije u Evropsku uniju.

“Do 2020.godione je potrebno investirati jedan trilion evra da bi se modernizovala infrastruktura i zamenile dotrajale elektrane i smanjila emisija štetnih gasova”, rekao je Dežer.

On je naveo da su u politici Evropske unije do 2020. godine zacrtani ambiciozni ciljevi da se smanji emisija štetnih gasova, odnosno ugljen dioksida za 20 odsto, smanji korišćenje primarnih izvora energije, da se poveća energetska efikasnost za 2o odsto, koliko iznosi i procenat povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

Neophodna je regulacija energetskiog tržišta, investiranje u tehnološke inovacije, obrazovanje potencijalnih korisnika u uštedi energije, smanjenje gubitala u energetskom sektoru i ulaganje u korišćenje obnovljivih izvora energije.

Dežer je rekao da Srbija ima veoma ograničena energetska sredstva, a u isto vreme veoma zahtevnu ekonomiju zbog čega je potrebno da poveća energetska efikasnost i počne da koristi obnovljive izvore energije.

On je rekao da je potrebno prihvatiti i primeniti takvu politiku u energetskom sektoru koja će doneti i velike investicije ali i zaštititi potrošače koji ne mogu da plaćaju visoke cene.

“EU je spremna da nastavi da pruža podršku reformama i razvoju energetskog sektora u Srbiji a za to su neophodni kreativni partneri u ministarstvima i javnim preduzećima u energetskom sektoru”, rekao je Dežer.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!