Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaDanas potpisivanje sporazuma...

Danas potpisivanje sporazuma za izgradnju kraka gasovoda kroz Srpsku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler potpisaće danas u Sočiju sporazum o zajedničkoj saradnji koji podrazumijeva formiranje zajedničke firme u omjeru 60 odsto “Gasprom” i 40 odsto Vlada Republike Srpske, a koja bi preuzela investiranje izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku.

“Krak će se graditi zajedničkim naporima `Gasproma` i Vlade Republike Srpske. Sporazum podrazumijeva definisanje međusobnih odnosa i omogućava izgradnju dvije gasne elektrane na prostoru Republike Srpske u narednim godinama što predstavlja naš dodatni kapacitet za energetsku stabilnost i energetsku bezbjednost Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je pojasnio da će, nakon potpisivanja sporazuma, ubrzano doći do formiranja zajedničke firme koja će ući u projektovanje trase. Sve to, kaže Dodik, trebalo bi da traje šest do osam mjeseci ili najduže godinu dana, nakon čega bi se ušlo u izgradnju kraka gasovoda.

On je dodao da će zajednička firma obezbijediti kredite i angažovanje stranog kapitala, a “Gasprom” ima i svoju “Gasprom banku”, koja podržava operacije ove kompanije, tako da će lako biti obezbijediti novčana sredstva za realizaciju ovog projekta.

“Veoma je važno doći u poziciju da sa ruskim partnerima gradimo taj krak i on će apsolutno u godini-dvije dana imati svoju realizaciju na način da novoformirana firma izgradi magistralni gasovog. Ono što mi moramo užurbano raditi jeste da osposobimo naše potrošače za potrošnju gasa”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je gas kao energent za potrebe stanovništva i industrije najsigurniji, najtrajniji i za sada najjeftiniji, dok alternativa za naftu kroz gas sigurno predstavlja nesumnjivu dobit za stanovništvo i samu Republiku Srpsku.

Dodik je istakao da je gasovod “Južni tok” ogroman i značajan projekat koji će riješiti energetsku stabilnost cijelog prostora, a samim tim i stvoriti preduslove za bolji život.

Dodik je pojasnio da distribuciju gasa po gradovima neće vršiti zajednička firma, nego preduzeća koja će na bazi datih koncesija i prethodno raspisanih tendera dobiti taj posao.

“U Banjaluci je već raspisan takav tender i u samom je finišu izbor investitora koji će u tom gradu razvesti distributivnu mrežu za gas. Ukoliko to bude prije nego što dođe magistralni gasovod do Banjaluke sistem će se puniti cisternama gasa koji će se dovoziti”, naglasio je predsjednik Srpske.

Perspektiva ovog projekta je, kaže predsjednik Dodik, da gasovod nastavi prema zapadnim destinacijama ukoliko se razriješe odnosi “Gasproma” i Rusije sa Hrvatskom.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je prije dvije godine, u funkciji premijera Srpske, sa ministrom energetike Ruske Federacije potpisao međuvladin Sporazum o energetskoj saradnji, te da su događaji koji slijede realizacija tog sporazuma.

On je naglasio da Srpska ima odličnu saradnju sa Rusijom, te da ne preza da ta saradnja bude i na političkom, pa i bezbjednosnom polju.

“Sa Rusijom imamo maksimalnu ekonomsku saradnju koja je na obje strane pokazala dobre rezultate na svim projektima, a sasvim je normalno da sa takvim mega projektom i sama država Rusija, koja će biti većinski vlasnik gasovoda, ima interes za stabilnost i bezbjednost ovog prostora”, istakao je predsjednik Dodik.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 65 evra/MWh u martu

  Prosečna cena na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u martu 2024. godine iznosila je 65,08 evra/MWh, što je za 6% manje u odnosu na februar (69,35 evra/MWh). Prosečna vršna cena na dan unapred tržištu iznosila je 63,89 evra/MWh, što...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!