Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedCrna Gora: NVO...

Crna Gora: NVO traže napuštanje planova za HE na Ćehotini

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Grupa ekoloških nevladinih organizacija pozvala je Vladu Crne Gore da odmah stavi na čekanje sve planove za izgradnju hidroelektrana na Ćehotini, a i na drugim rijekama, kao i da ne ulazi u partnerstva sa bilo kojim energetskim gigantima iz Evrope i svijeta, dok ne izradi Nacionalnu energetsku politiku do 2040. godine, i ne izradi i ne usvoji Nacionalni energetski i klimatski plan kao krovna strateška dokumenta u polju energetike.

Grupa ekoloških organizacija izražava duboku zabrinutost povodom najava premijera Milojka Spajića i njegove Vlade o izgradnji hidroelektrana na rijeci Ćehotini.

Taj plan vide kao nastavak prakse nestrateškog i neodrživog planiranja sektora energetike, koji, kako smatraju, nosi sa sobom značajne rizike sa socijalnog, ekonomskog i ekološkog aspekta.

Ističu da planirani projekti nijesu u skladu sa postojećim strateškim i planskim dokumentima.

– Predstavljeni plan za izgradnju hidroelektrana je u suprotnosti sa projekcijama namjene ove rijeke kako kroz nacrt Prostornog plana Crne Gore, tako i sa nacrtom PUP-a Pljevalja. Oba planska dokumenta predviđaju zaštitu ove rijeke u cijelom toku kao Parka prirode, te je projektuju kao potencijalno Emerald područje, odnosno dio regionalne ekološke mreže od međunardnog značaja u skladu sa Bernskom konvencijom, a koje je Crna Gora potpisnica – navodi se u saopštenju grupe NVO.

Podsjećaju i na tekući postupak proglašenja gornjeg toka rijeke Ćehotine zaštićenim područjem na teritoriji opštine Pljevlja i opštine Bijelo Polje.

Poručuju da planirana izgradnja hidroelektrana na ovom području stavlja u rizik floru i faunu ovog područja.

– Rijeka Ćehotina je u Crnoj Gori pa i u regionu jedna od najpogodnijih rijeka za opstanak salmonidnih vrsta riba, među kojima je i riba mladica (Hucho hucho). Prema IUCN Crvenoj listi, mladica je klasifikovana kao ugrožena vrsta, što ukazuje na visok rizik od izumiranja u divljini. Mladica je endemska vrsta Dunavskog sliva u Evropi, gdje preostalu populaciju primarno ugrožava izgradnja brana, što rezultira fragmentacijom staništa i prekid longitudinalnog kontinuiteta rijeka, odsijecajući ribe od njihovih prirodnih mrestilišta. Upravo planirana gradnja hidroelektrana bi dovela do trajnog izumiranja ove riblje vrste u rijeci Ćehotini – navodi se u saopštenju.

Grupa NVO podsjeća da su u prethodnim decenijama, nemilice i stihijski eksploatisana prirodna bogatstva ove najsjevernije crnogorske opštine.

– Pljevljaci su dobili degradiranu životnu sredinu, zagađen vazduh, kontaminirano zemljište, opustošene šume, dok se upravo kao nastavak te prakse planira građanima uzeti i Rijeka Ćehotina, koja je symbol ovog grada – navodi se u saopštenju.

Pozivaju Vladu Crne Gore da odmah stavi na čekanje sve planove za izgradnju hidroelektrana na Ćehotini, a i na drugim rijekama, kao i da ne ulazi u partnerstva sa bilo kojim energetskim gigantima iz Evrope i svijeta, dok ne izradi Nacionalnu energetsku politiku do 2040. godine, i ne izradi i ne usvoji Nacionalni energetski i klimatski plan kao krovna strateška dokumenta u polju energetike.

– Sve suprotno od ovoga, govori o nezbiljnom pristupu Vlade u planiranju energetskog sektora kao jedne najznačajnije privredne grane u Crnoj Gori. Ovakav pristup može izazvati dalekosežne ekološke i socijalne posledice, kao i veliki otpor i nepovjerenje javnosti. Zato na kraju želimo poslati jasnu poruku kreatorima plana o izgradnji hidroelektrana na rijeci Ćehotini, da ćemo sa gradjanima pružiti otpor da bi je zaštitili od ovakvih planova, naravno, u skladu sa zakonima i Ustavnim pravom države Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Ovo saopštenje potpisiju nevladine organizacije Da zaživi selo Pljevlja, Eko-tim Podgorica, Viva Vita Pljevlja, Legalis Pljevlja, Euro most Bijelo Polje, Društvo mladih ekologa Nikšić, KOD Podgorica, Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore Podgorica, Crnogorsko društvo ekologa Podgorica, Udruženje korisnika ribljeg fonda Crne Gore, SRK Lipljen Pljevlja, Koalicija za održivi razvoj (KOR) Žabljak i Udruženje Ozelenimo Podgorica, prenosi Ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

BiH: HE Višegrad u aprilu proizvela 77,8 GWh

Hidroelektrana Višegrad je u aprilu 2024. godine proizvela 77,77 GWh električne energije, što je za 24,5% manje u odnosu na prethodni mesec, kada je proizvodnja iznosila 102,97 GWh. Hidroelektrana je do sada u 2024. proizvela 376,86 GWh električne energije. U aprilu 223....

Crna Gora treba da uskladi investicije u hidroenergiju sa pravilima EU

Komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus rekao je da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da će se postepeno uskladiti sa pravom EU u oblasti životne sredine, uključujući zakonodavstvo...

Region JIE: Srpska je spremna na razgovor sa Crnom Gorom o hidropotencijalu Bilećkog jezera

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odgovarajući na poziv ministra energetike i rudarstva Crne Gore Saše Mujoviću od 27. marta ove...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!