Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedCrna Gora: Obim...

Crna Gora: Obim trgovine na energetskoj berzi dostigao 35 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U skladu sa obavezama Crne Gore prema Energetskoj zajednici Ministarstvo energetike nedavno je pokrenulo proceduru povezivanja dan-unaprijed tržišta električne energije na jedinstveno evropsko energetsko tržište. Iz crnogorske Berze električne energije poručuju da će povezivanje pospješiti nove poslovne mogućnosti za učesnike, bolju efikasnost, konkurentnije cijene, veću sigurnost, kvalitet i standard usluga. Podsjetili su da je povezivanje tržišta obaveza iz pregovaračkog poglavlja 15 – Energetika.

– Cilj povezivanja je cjenovno uparivanje našeg tržišta sa evropskim, odnosno proširenje postojećeg jedinstvenog evropskog tržišta na Crnu Goru. To će omogućiti da se svaka ponuda na tržištu dan-unaprijed u Crnoj Gori istovremeno uparuje sa ponudom i potražnjom bilo gdje u Evropi. Time se omogućava kvalitetniji plasman ili nabavka u znatno konkurentnijim uslovima, po najpovoljnijim tržišnim cijenama u tom trenutku – kazala je Pobjedi portparolka Berze električne energije Dragana Radulović.

Trenutne projekcije ukazuju da bi se crnogorsko tržište moglo povezati na jedinstveno evropsko u prvom kvartalu 2026. godine zbog kompleksnosti algoritma koji treba da se adaptira i primijeni na sve zemlje kandidate, uz istovremeni nastavak funkcionisanja na postojećim tržištima članica EU, koje su dio jedinstvenog evropskog tržišta. 

– Još jedan od razloga ovog roka su i istovremene izmjene algoritma koji prelazi sa satnih intervala na petnaestominutne ponude, dodatno usložnjavajući već dovoljno kompleksnu strukturu, kao i činjenica da je u Evropi trenutno fokus na povezivanju jedinstvenog unutardnevnog tržišta, što bi za nas morao da bude sljedeći korak, radi što kvalitetnije integracije obnovljivih izvora u elektroenergetski sistem – rekla je Radulović.

Podsjetila je da je krajem aprila prošle godine zaživjelo dan-unaprijed tržište električne energije kod nas, što donosi veću transparentnost i efikasnost domaćeg tržišta i zasniva se na najboljoj praksi EPEX SPOT-a i BSP Southpool-a.

– Ovo tržište omogućava učesnicima da trguju električnom energijom za naredni dan, sa cijenama koje se formiraju kroz aukciju, obezbjeđujući što je moguće efikasnije formiranje cijene presijecanjem krivih ponude i potražnje. Sve ovo vodi ka likvidnijem i transparentnijem tržištu, sa benefitima i za potrošače i za proizvođače, kao i obezbjeđenju fer cijena, sigurnijeg i pouzdanijeg snabdijevanja i većom integracijom obnovljivih izvora energije – pojasnila je Radulović.

Ona je precizirala da je ukupan promet našeg dan-unaprijed tržištu Crne Gore za 340 dana isporuke iznosio 35,05 mil EUR, od čega lani 27,2 miliona, a u prva tri mjeseca ove godine 7,79 miliona, dok je ukupno trgovano 383.104,7 MWh, odnosno dnevni prosjek je bio 1.126,8 MWh.

Na berzanskom tržištu električne energije Crne Gore trenutno su registrovana 23 učesnika, a dva su u procesu registracije. Šest učesnika je iz Crne Gore, a 17 iz inostranstva.

Berzu su 2017. godine osnovali EPCG, CGES i COTEE

Podmorski kabl ključan za razvoj tržišta električne energije

Dragana Radulović je kazala da je podmorski energetski kabl daleko više od fizičkog povezivanja energetskim kablovima između Italije i Crne Gore. Istakla je da to znači dalji podsticaj razvoju regionalnog tržišta električne energije u Jugoistočnoj Evropi.

– Italijansko tržište je povezano sa internim evropskim tržištem, te povezivanje Crne Gore sa Italijom, zapravo, predstavlja povezivanje crnogorskog tržišta sa evropskim. To predstavlja proširenje ponude i potražnje, odnosno izlazak crnogorskih ponuda na znatno veće tržište od lokalnog, na taj način obezbjeđujući cjenovni signal za energiju koja se bude trgovala u Crnoj Gori, a samim time i neizmjerno veću mogućnost da ponude budu zatvorene negdje na tržištu Evrope – istakla je Radulović, prenosi Ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Engie kompletirao kupovinu vetroparka od 80 MW

Engie je završio proces kupovine operativne onšor vetroelektrane kapaciteta 80 MW, koja je bila u vlasništvu EnerCap Capital Partners Group i EP Global Energy. Smešten u gradu Chirnogeni, u okrugu Konstanca, vetropark proizvodi godišnje oko 180 GWh električne eneregije,...

Hrvatska: Woodburn Capital planira da sklopi PPA ugovore u regionu

Woodburn Capital Partners, kompanija specijalizovana za ulaganja u obnovljive izvore energije, planira da svoje ugovore o kupovini električne energije (PPA) predstavi kompanijama u Hrvatskoj i region, želeći da postane vodeći proizvođač i operator obnovljivih izvora energije u centralnoj, istočnoj...

Grčka: Američki DFC zainteresovan za učešće u projektu Great Sea Interconnector

Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) izrazila je interesovanje za učešće u projektu podmorske interkonekcije poznate kao Great Sea Interconnector, koji treba da poveže električne mreže Grčke, Kipra i Izraela, saopštio je grčki Nezavisni operater prenosa energije (IPTO). Sa kapacitetom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!