Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG u prvih devet meseci 2022. godine beleži gubitak od 57 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bi, da je ove godine bilo uobičajenih padavina, sada imala dobit od najmanje 133 miliona evra, za koliko je, zbog loše hidrološke situacije, povećan uvoz struje, pokazala je analiza Ministarstva kapitalnih investicija.

Umesto tog rezultata, EPCG je za ovih devet meseci imala gubitak od 57 miliona evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

U mesečnim biltenima Hidrometeorološkog zavoda navodi se da jaka hidrološka suša u Crnoj Gori traje od jeseni prošle godine, dok se kao ekstremno sušno označava područje zapadnog dela države, odnosno Nikšić i Piva, gde se nalaze i jedine dve velike hidroelektrane koje u uobičajeno kišnim godinama proizvedu 45 odsto potreba za potrošnjom struje.

Da kiša “izbegava” područja sliva akumulacija hidroelektrana pokazuje podatak da je početkom septembra ove godine na Cetinju palo 185 litara kiše po metru kvadratnom, a na području Nikšića i Pive svega dvadesetak litara.

Kada je u aprilu i maju Termoelektrana Pljevlja bila na remontu, koji se i planira u tom periodu očekivanih kiša i povećanja akumulacija zbog topljenja snega, Hidrometeorološki zavod je tada količinu padavina u okolini Nikšića ocenio vrlo jakom sušom.

”Najveći uticaj na ostvareni rezultat su imali nepovoljna hidrologija praćena nepovoljnim tržišnim kretanjima cena električne energije, što je doprinelo da prosečne ostvarene cene uvezene električne energije budu veće za 261 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ostvareno u prvih osam meseci ove godine je 281,15 evra po megavat-času (MWh), dok je za isti period prošle godine bilo 77,81 eur po MWh”, navedeno je u izveštaju.

EPCG sada zbog suvih akulumacija sav raspoloživi novac troši na kupovinu uvozne struje kako snabdela svoje potrošače i kako bi se izbegle restrikcije.

Međutim, to utiče na povećanje njene nelikvidnosti, odnosno nedostatka novca, zbog čega je EPCG počela sa kašnjenjima u plaćanju svojih obaveza, prevashodno Rudniku uglja za taj energent isporučen Termoelektrani.

Koliko je ugrožena likvidnost EPCG pokazuje i podatak da je 31. avgusta ove godine na računima kompanije u gotovini bilo svega 34 miliona evra, što je manje od prihoda za jedan mesečni račun za struju svih potrošača. Toliko je sada potrebno mesečno samo za uvoz struje, prenosi Biznis.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...

Crna Gora: Jugopetrol isplaćuje šest miliona evra dividendi

Akcionarima Jugopetrola biće isplaćena dividenda u bruto iznosu od šest miliona EUR, odlučeno je na Skupštini akcionara. Dividenda će se isplatiti iz neraspoređene dobiti u bruto iznosu 1,29 EUR po akciji. Akcionari su na redovnoj Skupštini 29. maja doneli odluku o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!