Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: EPCG...

Crna Gora: EPCG razmatra lolacije za izgradnju gasnih elektrana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sa aspekta energetske tranzicije Elektroprivreda Crne Gore je pre dve godine odlučila da razmotri upotrebu gasa, rekao je Bojan Đordan, predstavnik cronogorske elektrienergetske kompanije.

„Gas nas je zaobišao ali, urađena je studija u kojoj se analizira mogućnost dopreme gasa do Gore Gore i pozicioniranja gasnih elektrana, koje su uslovljene mogućnošću dobijanja gasa” rekao je Đordan.

Kada su u pitanju mogućnosti za snabdevanje gasom, Đordan ocenjuje da postoji više alternativa.

„Na prvom mestu je gas koji bi našli u svom podmorju, gde država namerava da sprovede nova ispitivanja nakon što je prvi pokušaj bio neuspešan. Drugi način je priključenje na Jadransko-jonski gasovod, gde se postavlja pitanje da li ima prostora za priključenje. Prve analize pokazuju da bi konzum bio ograničen. Treća opcija je doprema gasa sa severa Crne Gore u vidu produžetka gasovoda koji ide iz Bugarske preko Srbije. Četvrta opcija je izgradnja plutajućeg LNG terminala u Luci Bar, ali o ovom pitanju nemamo jasan stav vlade. Analizirna je izgradnja gasnih elektrana u Baru, potencijalne snage 50 MW, sa mogućnošću proširenja, uz unapređenje energetske infrastrukture. Potencijalne lokacije su i Podgorica i Pljevlja”, rekao je Đordan.

Ističući da se ovde postavlja ključno pitanje – da li da se kostisti domaći ugalj ili da se investira više stotina miliona evra u gas koji mora da se uvozi Đordan je naveo da je takođe značajno pitanje da li postoji plan razvoja privrede koja bi mogla da bude potrošač gasa, jer bi u tom slučaju imali kombinovanu proizvodnju.

„Imaćemo 180 megavat iz vetra, grade se solarne elektrane, gde očekujemo da će nekoliko stotina megavata u narednim godinama ući na mrežu, što znači da će nam trebati kapacitet za balansiranje. Imamo investitore koji su zainteresovani da ulože u LNG, uglavnom su u pitanju američke kompanije. Čekamo samo da država da donese stratešku odluku da li želi gasnu infrastrukturu. Naravno, ovde je značajno pitanje cene gasa, takse na CO2, a treba imati u vidu da Crna Gora nema ni metar infrastrukture kada je u pitanju gas”, naveo je Đordan.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Crna Gora: Višak električne energije dostići će 800 GWh u 2023.

Prema Energetskom bilansu, proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u 2023. godini premašiće potrošnju za 800 GWh. Očekuje se da će izvoz električne energije dostići četiri odsto BDP-a. Za  narednu godinu planiran višak od oko 500 GWh jer se očekuje prosečna hidrološka godina,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!