Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Bolje...

Crna Gora: Bolje uložiti 54 miliona evra u rekonstrukciju TE Pljevlja, nego 180 miliona godišnje u uvoz

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Termoelektrana Pljevlja zbog važnosti treba da ostane sastavni deo elektroenergetskog sistema Crne Gore bar do 2035. godine, rekli su Pobjedi iz Elektroprivrede Crne Gore i poručili da ovaj stav ne osporava maksimalnu angažovanost kompanije da krene u održivu energetsku tranziciju.

„Do sada urađene finansijske analize, koje uzimaju u obzir kretanje cena ugljen-dioksida i električne energije na berzi, jasno pokazuju da je nastavak rada TE isplativ, kao i da će ekološkom rekonstrukcijom biti zadovoljeni svi najstrožiji ekološki zahtevi evropskih direktiva“, poručili su iz EPCG i naveli da bi danas, da ne radi TE, morali da kupuju električnu energiju za milion evra dnevno da bi sistem bio stabilan.

„Ukoliko bi došlo do skorog gašenja TE, a da se ne izgradi dovoljan broj novih izvora, EPCG bi morala godišnje da uvozi električnu energiju za 120, odnosno 180 miliona evra po aktuelnim berzanskim cenama, a država bi postala energetski potpuno zavisna“, naglasili su iz EPCG i dodali da čak i da imaju taj novac, postoji problem kapaciteta prenosnog sistema i ispuke energije u Crnu Goru.

„S jedne strane je ekološka rekonstrukcija od 54 miliona evra koja će zadovoljiti standarde evropskih ekoloških direktiva i omogućiti rad još najmanje 15 godina, a sa druge kupovina elektične energije u navedenoj vrednosti u slučaju da prestane sa radom. Stoga, EPCG u današnjem obliku i načinu poslovanja jednostavno ne bi više postojala“, ističu iz EPCG i dodaju da bi u tom slučaju došlo do otkaza u TE, Rudniku uglja i ostalim firmama u reprolancu.

Resorni ministar Mladen Bojanić i državni sekretar Marko Perunović su 24. septembra saopštili da se ekološka rekonstrukcija ne isplati, jer bi se dobio nekonkurentan proizvod, a proizvodna cena električne energije iz TE bi bila ,,strašno velika“.

Oni su izračunali da bi rekonstrukcija koštala ,,između 80 i 100 miliona evra“, ali su najavili da bi postepeno gasili TE. 

Na to su reagovali predsjednik i direktor Rudnika uglja Dušan Janjušević i Milan Lekić, ističući da neće dozvoliti da se ugasi energetski kompleks, ostavljajući hiljadu ljudi bez posla.

Iz EPCG, međutim, navode da imaju isti stav kao Ministarstvo kapitalnih investicija, odnosno da ,,dekarbonizacija energetike nije sporna već dinamika njenog sprovođenja.

„Očekujemo da država zauzme odlučniji stav o radu TE u budućnosti, kako bismo definisali plan daljih aktivnosti“, navodi EPCG, dodajući da je Ministarstvo upoznato sa svim detaljima ekološke rekonstrukcije i stanja u TE.

Tvrde da poslednjih 40 godina u Crnoj Gori praktično nije izgrađen nijedan MW novih izvora električne energije.

„Kako nam tržište električne energije govori, isti problem imaju zemlje Zapadne Evrope koje su, usled problema u snabdevanju gasom i nedostatkom vetra, prinuđene da pokrenu svoje termoelektrane.“ 

EPCG navodi da su u svakodnevnom kontaktu sa konzorcijumom koji treba da radi ekološku rekonstrukciju, jer stručnjaci iz TE rade na usaglašavanju tehničke dokumentacije za potrebe glavnog projekta.

Deo predstavnika konzorcijuma je već neko vreme u Pljevljima i dokumentacija je pre desetak dana predata revidentu kako bi dao komentare, prema EPCG.

Ističe se da rešenje iz idejnog projekta delom ne zadovoljava zahteve EU direktiva, pa je za određene procesne sisteme pronađeno novo tehničko rešenje.

„Dodatna sredstva na račun izgradnje tih procesnih sistema nisu zahtevana. Postoje određeni tehnički preduslovi koje je potrebno ispuniti kako bi se izvela nova tehnička rešenja, a podrazumevaju adaptaciju kotlovskog postrojenja, što je procenjeno na 15 miliona evra, ali ta je investicija ionako bila neminovna.“

Bivši menadžment EPCG je 9. juna prošle godine sa konzorcijumom DEC International, Bemax, BBsolar i Permonte potpisala ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE, čime bi radni vek bio produžen za 30 godina.

„TE mora da radi dok se ne izgrade novi zamenski proizvodni objekti. Zato planiramo energetsku tranziciju, odnosno izgradnja vetroelektrane Gvozd, solarne elektrane Briska Gora i Slano jezero, osam agregata u HE Perućica, hidroelektrane Komarnica i Kruševo, kao definisanje novih lokacija za vetro i solarne elektrane“ rekli su iz EPCG i najavili da se radi o ulaganju od 1,3 milijarde evra.

Izvor: pobjeda.me

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora treba da uskladi investicije u hidroenergiju sa pravilima EU

Komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus rekao je da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da će se postepeno uskladiti sa pravom EU u oblasti životne sredine, uključujući zakonodavstvo...

Region JIE: Srpska je spremna na razgovor sa Crnom Gorom o hidropotencijalu Bilećkog jezera

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odgovarajući na poziv ministra energetike i rudarstva Crne Gore Saše Mujoviću od 27. marta ove...

Crna Gora: Da li je gas alternativu uglju u proizvodnji struje

Sastanak predstavnika američkih investitora i lokalne uprave, održan u Baru, samo je prvi korak u uključivanju lokalne uprave u realizaciju ovako velikih projekata, do koga je trebalo da dođe i mnogo ranije, zajednički je zaključeno na sastanku potpisnica Memoranduma...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!