Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoČista energija povećava...

Čista energija povećava tražnju za kritičnim mineralima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Globalna tranzicija čiste energije će imati dalekosežne posledice po potražnju minerala u narednih 20 godina. Do 2040. ukupna potražnja za mineralima iz čistih energetskih tehnologija se udvostručuje u STEPS-u i četvorostruko u SDS-u.

U oba scenarija, električna vozila i skladištenje baterija čine oko polovinu rasta potražnje za mineralima iz tehnologija čiste energije u naredne dve decenije, podstaknute naglom potražnjom za materijalima za baterije. Potražnja za mineralima od EV i baterija za skladištenje raste deset puta u STEPS-u i preko 30 puta u SDS-u u periodu do 2040. Po težini, potražnjom za mineralima u 2040. dominiraju grafit, bakar i nikl. Litijum bilježi najbržu stopu rasta, pri čemu je potražnja u SDS-u porasla preko 40 puta. Pomeranje ka nižim hemijskim sastavima kobalta za baterije pomaže da se ograniči rast kobalta, zamenjen rastom nikla.

Električne mreže su još jedna velika pokretačka snaga. Oni čine 70% današnje potražnje za mineralima iz energetskih tehnologija koje se razmatraju u ovoj studiji, iako njihov udeo nastavlja da opada kako druge tehnologije – pre svega EV i skladištenje – beleže brz rast.

Potražnja za mineralima iz proizvodnje električne energije sa niskim sadržajem ugljenika brzo raste, udvostručujući se u STEPS-u i skoro utrostručavajući u SDS-u u periodu do 2040. Energija vetra igra vodeću ulogu u pokretanju rasta potražnje zbog kombinacije velikih dodataka kapaciteta i veće količine minerala intenziteta (posebno sa rastućim doprinosima mineralno intenzivnog vetra na moru). Solarna fotonaponska energija sledi blisko, sa svojom neuporedivom skalom dodavanja kapaciteta među tehnologijama za proizvodnju energije sa niskim sadržajem ugljenika. Hidroenergija, biomasa i nuklearna energija daju samo mali doprinos s obzirom na njihove relativno niske potrebe za mineralima i skromne dodatke kapaciteta.

Brz rast upotrebe vodonika u SDS-u podržava veliki rast potražnje za niklom i cirkonijumom za upotrebu u elektrolizerima, i za metalima bakra i platinske grupe za upotrebu u električnim vozilima sa gorivnim ćelijama (FCEV). Uprkos brzom porastu FCEV-a i padu katalitičkih pretvarača u automobilima na benzin i dizel, potražnja za metalima platinske grupe u automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ostaje veća nego za FCEV-ovima u SDS-u 2040. godine.

Potražnja za elementima retkih zemalja (REE) – prvenstveno za EV motore i vetroturbine – raste tri puta u STEPS i više od sedam puta u SDS-u do 2040.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Bugarska: Šel planira da instalira 64 punjača za EV

Šel Bugarska planira da do kraja 2025. godine instalira 64 punjača za električna vozila na 16 benzinskih stanica u zemlji, prema rečima Nikolaja Bogdanova, direktora za trgovinu. Šel Bugarska će delimično finansirati projekat sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Evrope...

Grčka: Prva aukcija za PV sisteme sa baterijama biće održana do kraja februara 2024.

Grčko ministarstvo energetike dovršava svoje planove za prvu aukciju, koja će biti održana najkasnije do kraja februara 2024. godine, nudeći investicionu i operativnu podršku zrelim projektima solarne energije koji imaju uslove priključenja i planiranu ugradnju baterija. Predstojeća aukcija će ponuditi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!