Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeCene prirodnog gasa...

Cene prirodnog gasa u Evropi skaču zbog reverzibilnog protoka na ključnom ruskom gasovodu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Cene prirodnog gasa u Evropi skočile su u ponedeljak nakon što su preokrenuti protoci na ključnom gasovodu koji prenosi ruske isporuke na kontinent.

Cenovna akcija u ponedeljak bila je poslednja u nizu koja je pokazala kako pomešani signali iz Rusije utiču na evropsko tržište. Referentni pokazatelji holandskog čvorišta TTF i Nacionalne balanske tačke naglo su pali prošle nedelje, sa preko 30 USD/MMBtu na blizu 20 USD, nakon što se učinilo da više ruskih zaliha kreće ka kontinentu.

Cene su skočile nazad u ponedeljak i ostale iznad 22 USD nakon što su podaci operatora mreže Gascade pokazali da su tokom vikenda protoci na gasovodu Jamal-Evropa preokrenuti, pri čemu su se količine kretale na istok prema Poljskoj umesto prema Nemačkoj. Slični protoci su zabeleženi i u ponedeljak.

Ovakav preokret nije sasvim neuobičajen. Gazprom PJSC je rekao da ispunjava ugovorne obaveze i napomenuo da fluktuacije u potražnji za njegovim gasom u velikoj meri zavise od potreba kupaca. U Nemačkoj je tokom vikenda bilo toplije vreme.

Ali protoci su u direktnoj suprotnosti sa prošlonedeljnim komentarima ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je naredio Gazpromu da dopuni evropske zalihe počevši od naredne nedelje nakon popunjavanja domaćih zaliha. Cene u Evropi naglo su pale u četvrtak nakon Putinove izjave.

Dok su isporuke putem norveškog gasovoda bile na višem nivou, a isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) u Evropu je bila jaka, drugi faktori koji utiču na rast cena u ponedeljak su izvršili pritisak na cene.

Uvozni terminal za LNG South Hook u Velikoj Britaniji obustavio je protoke u nedelju. Neplanirani prekid je i dalje bio aktivan u ponedeljak, prema veb sajtu operatora mreže National Grid plc.

U međuvremenu, u južnoj Evropi, španski uvoz iz Alžira koji teče kroz Maroko na covovodu Magreb-Evropa takođe je zaustavljen. Alžir je naredio da se protoci zaustave nakon što 25-godišnji sporazum o tranzitu nije obnovljen zbog diplomatskog spora između dve zemlje. Količine još uvek pritiču u Španiju iz Alžira na liniji Medgaz, ali zemlja je sada više zavisna od uvoza LNG-a.

Pad evropskih cena uticao je na spot cene u severnoj Aziji, koje su u ponedeljak pale ispod 30 dolara. Kineski manevar da poveća proizvodnju uglja i ograniči rast cena takođe je izvršio pritisak na cene gasa u regionu.

Očekuje se da će kineska potražnja za gasom ove zime porasti i da će zalihe gasa pokriti nestašicu uglja. Sve vodeće naftne kompanije u zemlji povećale su proizvodnju prirodnog gasa tokom prvih devet meseci ove godine, prema kvartalnom prometu. Međutim, uvoz LNG-a u zemlju ostao je otporan, sa stopom iskorišćenosti na uvoznim terminalima iznad 90%, prema podacima Rystad Energy.

U Sjedinjenim Državama cene su pale zbog toplijeg vremena. Prošle nedelje su dostigle višegodišnje maksimume i trgovalo se na nivou znatno iznad 6 USD/MMBtu pre nego što je kolaps potražnje povezan sa vremenskim prilikama prekinuo njihov rast. Ali one ostaju jake u poređenju sa nivoima iz poslednjih godina.

„Cene Henry Hub-a i dalje ostaju iznad 5 USD/MMBtu, i očekujemo da će se zategnutost tržišta produžiti tokom zime s obzirom na ograničenu ponudu i robustan izvoz gasovoda i LNG-a“, rekao je analitičar kompanije Rystad Wei Xiong.

Takođe, FERC je zatražio informacije od postojećih terminala za izvoz i uvoz LNG-a u Sjedinjenim Državama, zajedno sa drugima koji su u razvoju, o izmenjivačima toplote i održavanju na zavarima i koroziji. Federalna regulatorna komisija za energetiku je do 25. novembra zatražila informacije od 24 objekta.

Svetski lideri su se takođe okupili u Škotskoj u ponedeljak kada je počela konferencija članica Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznata kao COP26. Samit je deo odredbe Pariskog sporazuma prema kojoj zemlje učesnice ažuriraju svoje klimatske planove svakih pet godina.

Nacije su bile zauzete realizacijom svojih ambicija uoči dvonedeljnog događaja. Saudijska Arabija je saopštila da će ciljati na nultu emisiju gasova staklene bašte do 2060. godine. Katar je takođe predstavio nacionalni plan za klimatske promene krajem prošle nedelje za smanjenje GHG za 25% do 2030. godine.

Među ostalim najavama u ponedeljak, kada je samit počeo, bilo je obećanje Indije da će dostići nultu neto emisiju do 2070. i strategija Bajdenove administracije koja ima za cilj da pomogne Sjedinjenim Državama da dostignu nultu emisiju do 2050. godine.

Izvor: naturalgasintel.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Bugarska tuži ruski Gazprom zbog suspenzije gasnog ugovora

Bugarska gasna kompanija Bulgargaz pokrenula je arbitražni postupak protiv ruskog Gazproma, navodi se u saopštenju bugarske kompanije objavljenom na njenom sajtu. Ruski gasni gigant je 2023. godine suspendovao dugoročni ugovor koji je pokrivao 90% količina prirodnog gasa koje je Bulgargaz isporučivao kupcima. Ruska kompanija...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!