Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBugarska otvorila skladište...

Bugarska otvorila skladište za nuklearni otpad

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Bugarska je juče otvorila svoje prvo skladište za suvo čuvanje nuklearnog otpada iz svoje jedine atomske elektrane “Kozloduj” na obali Dunava.

To skladište, koje je izgradio nemački konzorcijum NUKEM-GNS i koje je koštalo 70,5 miliona evra (100 miliona dolara), biće korišćeno za čuvanje iskorišćenog goriva iz četiri reaktora u elektrani “Kozloduj” koja su zatvorena 2002. i 2006. , prenela je agencija AFP.

Bugarska je do sada slala deo istrošenog goriva natrag u Rusiju kako ne bi preopteretila svoje bazene za nuklearni otpad.

Troškove izgradnje tog skladišta je pokrila Evropska unija , kao kompenzaciju za zatvaranje četiri od šest reaktora u “Kozloduju” u okviru pristupanja Bugarske Uniji 2007.

Preostala dva reaktora od po 1.000 megavata su i dalje u pogonu, a operateri te atomske elektrane planiraju da u budućnosti povećaju kapacitete za suvo čuvanje nuklearnog otpada kako bi skladište moglo da primi i istrošeno gorivo iz ta dva reaktora.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!